Zoeken:
Sitemap Favorieten

vrijdag 3 april 2020

Afscheid nemen in Coronatijd

 

Afscheid nemen van een dierbare brengt altijd groot verdriet met zich mee. In moeilijke tijden vallen we dan terug en halen we steun uit de tradities en gewoontes die we kennen. De laatste verzorging die je samen met de uitvaartverzorger uitvoert, die welgemeende hand tijdens het condoleren, een afscheidsdienst met een volle kerk of aula, een arm om je heen, een aangereikte zakdoek voor de tranen en na afloop herinneringen ophalend onder het genot van koffie en cake of een borrel. Proostend op het leven en op de liefde die de overledene achterlaat.

 

Hoe anders is dat nu in Coronatijd. Geen volle huiskamer maar telefonisch de uitvaart voorbereiden. Met op de dag van het definitieve afscheid een lege aula waarbij de mensen via Livestream wellicht mee kunnen kijken. Geen arm om je heen en geen condoleance. Wat is het dan bijzonder om te zien dat wij mensen altijd weer zoeken naar oplossingen. Naar een manier om toch steun en kracht te kunnen geven aan de nabestaanden. Ook in Top en Twel.

 

Afgelopen woensdag hing bij vele huizen de vlag halfstok. Voor Sipke Epema. Als importinwoner zijnde ken ik alle dorpsgenoten van ons tweelingdorp nog niet, maar ik begreep dat hij een fijne vent was die veel te vroeg afscheid van het leven moest nemen. Die nu gemist wordt door zijn familie, een grote hechte vriendengroep en collega’s. Vele ronkende motoren begeleidden eergisteren de rouwstoet naar het crematorium in Sneek. Achter het vizier van menig zwarte stoere helm is vast een traan gelaten. Zij lieten hun vriend niet zomaar gaan. Zij lieten, met meer dan anderhalve meter afstand, zien dat ze er waren. Voor Sipke, voor zijn naasten en voor elkaar! En zo zie je dat we, ook in deze tijd, blijven verbinden. Misschien zelfs wel meer dan ooit.

 

Geschreven door: Monica Jorna

Foto's: Jolanda Siemonsma

 

 

 

« Terug

Advertenties

Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten
Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten

Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed
Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed

Agenda
za 20 juni 2020 Oud Papier

Informatie over het coronavirus

------------------------------

Activiteitenkalender:

MFC It Harspit

Café De Buorren

Hermes Tsjerke

------------------------------

Projecten

- Werkgroep A7

- Top & Twel Duurzaam

- Top & Twel, Yn Beweging

Uitgelicht
Sikma B.V., Gebr.
Sikma B.V., Gebr.
SRA Bolsward B.V.
SRA Bolsward B.V.
Realisatie TTT software