Zoeken:
Sitemap Favorieten
Kom langs! En word ‘Gast van de Raad’                                              (16-02)

Ben jij benieuwd wat er allemaal gebeurt tijdens een raadsvergadering? Word ‘Gast van de Raad’!

 

Wat doet de gemeenteraad?

De gemeenteraad neemt beslissingen over zorg, wonen, groen, cultuur, verkeer en veiligheid. Het college van burgemeester en wethouders gaat met die beslissingen aan de slag. De gemeenteraad controleert of het college de besluiten op een goede manier uitvoert.

 

Kom langs!

Wil jij wel eens een kijkje achter de schermen? Dat kan! Als speciale ‘Gast van de Raad’ heten we je van harte welkom voorafgaand aan een raadsvergadering.

 

Je wordt om 18.00 uur verwacht in het gemeentehuis in Sneek. Onder het genot van een broodje en drinken vertellen we meer over de gemeenteraad, de politieke partijen en de raadsagenda van de avond. Aansluitend maak je kennis met de raadsleden en het college en mag je de raadsvergadering bijwonen. De komende data voor ‘Gast van de Raad’ zijn op donderdag:

Meld je snel aan!
Je kunt je aanmelden via griffie@sudwestfryslan.nl.

 

Welkom bij Boartlik Bigjin   (15-02) 

 

Hallo allemaal, (wat fijn dat jij er bent)

 

Zo starten wij de dag op peuterspeelzaal Boartlik Bigjin in Oppenhuizen.

 

 

Wist je dat Oppenhuizen een eigen peuterspeelzaal heeft?

 

De peuterspeelzaal is geopend op maandag, dinsdag, en woensdag ochtend van 8:30 tot 12:00. Hebben jullie, of kennen jullie kinderen die nu twee of drie jaar zijn en belangstelling hebben voor de peuterspeelzaal. Dan mogen jullie gerust contact met ons op nemen om even een kijkje te komen nemen op onze leuke peuterspeelzaal.

Voor meer informatie kun je bij de juffen terecht. (peuterspeelzaal Boartlik Bigjin).

 

Welkom!!

 

Niet alleen wij als juffen zijn heel erg enthousiast over onze peuterspeelzaal maar ouders zijn dit ook. Hieronder een klein verhaaltje over een eigen ervaring van een moeder.

----------------------------------------------------------------------

Sinds vorig jaar gaat mijn zoontje Jens met veel plezier naar de peuterspeelzaal Boartlik Bigjin. Het was voor ons niet lastig kiezen welke peuterspeelzaal we zouden nemen voor Jens. Ik heb mijn eind examen stage van mijn destijdse opleiding bij Petra mogen doen in 2013/2014 en dat was zo'n enorm fijne stage plek dat ik altijd al gezegd heb "als ik later kinderen krijg, gaan ze hier naar toe". Wij hebben gekozen voor de peuteropvang omdat ik persoonlijk vind dat er altijd een hele geliefde en ontspannen sfeer hangt, de juffen hebben altijd tijd en geduld voor ieder kind (en ouders) om even te kletsen en bij te praten. Er is veel persoonlijke 1 op 1 aandacht voor de kinderen en de kinderen hebben allemaal een eigen mentor (Petra of Michelle) waardoor je ook een vast aanspreekpunt hebt waar nodig. 

Sinds Jens op de peuterspeelzaal zit bij Petra en Michelle gaat hij met sprongen voor uit. Zijn taalontwikkeling  vliegt vooruit en ik vind het ook erg aangenaam dat er tweetalig gesproken word, je kan echt merken dat het Fries (wij spreken thuis Nederlands tegen Jens) echt opgenomen word en hij begint zelfs soms Fries te spreken.  Jens is altijd door het dolle heen als hij weer naar de peuterspeelzaal mag en wat hem betreft zou hij elke dag gaan. Altijd vrolijk erheen en vrolijk weer naar huis, grote verhalen over wat ze allemaal gedaan hebben. Van kleuren tot knutselen, leuke dans en zing spelletjes en altijd een leuk thema waar aan gewerkt word met de kinderen. De mooie knutselwerkjes die hij mee naar huis neemt hangen hier trots aan de deur en elke keer als we langs lopen vertelt hij trots dat hij dat bij juf "petla" en juf "sjelle" heeft gemaakt. 

 

Ik ben ontzettend blij met de keuze die wij hebben gemaakt voor de peuterspeelzaal, zelf komen wij uit Sneek en dus moeten we altijd een stukje rijden of fietsen, maar daar hebben we absoluut geen spijt en dat hebben we er graag voor over. Ik weet zeker dat Jens in zijn laatste jaar bij de peuterspeelzaal een fantastische tijd gaat hebben!

 

Wij hopen jullie snel te mogen ontmoeten op onze leuke peuterspeelzaal.

Met vriendelijke groeten, Petra en Michèlle

 

Telefoonnummer: 06-10025665

 

Verhuisd                                                                                                  (06-02)

Beste dorpsbewoners en verenigingen,

 

Na een kleine 50 jaar gewoond te hebben in Oppenhuizen zijn we nu (helaas) verhuisd naar Sneek. Hierbij bedanken wij de verenigingen van Top en Twel voor het lidmaatschap.


Groetnis Joop en Elly Hoomans

 

Enquête 'BûtenGewoan Berikber'                                                               (16-01)

Provincie Fryslân laat onderzoek uitvoeren naar de bereikbaarheid in Midden Fryslân, waar ook Top & Twel onder valt. Onder de naam BûtenGewoan Berikber wordt gezocht naar nieuwe en slimme manieren om van A naar B te komen en dat gaat veel verder dan alleen het openbaar vervoer. U kunt een steentje bijdragen door mee te doen met het onderzoek en de enquête die daar bij hoort in te vullen.

 

Meer informatie is te vinden op de website van BûtenGewoan Berikber. Hier vindt u ook de link naar de enquête. Succes!!

 

Oprop:                                                                                                   (15-01)

Graach wol ik yn kaart bringe hokker skippen en skippersfamyljes der út Toppenhuzen en Twellingea komme. Ik bin op syk nei foto's, films, ynfo, eins alles oer de skippers en harren skippen út ús doarpen?

 

Sykjend nei in bepaald skûtsje kaam ik der achter dat der mear as 50 frachtskippen registrearre binne mei Top en Twel as thúshaven. Fan pream, skûtsje, tsjalk oant coasters.

 

Ek binne der sa'n 28 famyljes dy't as eigenaars út ús doarpen wei komme. Maar sykje ik op ynternet nei it ferlyne dan is der hast neat te fynen. Wa kin mei hjir fierder mei helpe?

 

Stjoer my in e-mail  sipkewillem@hotmail.com.

 

Sipke Willem de Schiffart

 

 CLUB SCHRIJFGALERIE                                                                             (28-12)

Schrijfgalerie ging in oktober van start met een leuke groep. Ongedwongen gezellig als van ouds. Gedachten en herinneringen omzetten in woorden, dat gebeurde. In een verhaal, in een gedicht. Dat kan kinderlijk eenvoudig.


Kom het eens meemaken, je mag zien en luisteren als je eerst de kat uit de boom wilt kijken. We delen creatief. We zijn een en al oor.


Begeleiders Marina Verboom en Ids Kuindersma zorgen voor schrijfstof en alles wat er mee samen hangt. Leuke onderwerpen, tips en trucs. Anders dan anders. Dat maakt het extra leuk en spannend.


Een schrijffeestje voor iedereen. Niemand die zich kwetsbaar of onzeker hoeft te voelen. Jezelf zijn in je eigen taal. Kom ook!!

Club Schrijfgalerie:
Wanneer: tweede zaterdag van elke maand, van 10.00 tot plm. 11.30 uur.
Zaterdag 9 maart 2019 staan de deuren weer wijd open ook voor jou.
Plaats: Quiltgalerie De Ganzerik, fam. Verboom, Leijepoel 2, 8625 HT Oppenhuizen. Afslag Industrieterrein Uitwellingerga.


Kosten: slechts € 5,00 per keer. (Bedrag komt geheel ten goede aan schrijfbehoeften clubdeelnemers).


Inlichtingen/Opgaven: Marina Verboom 559618, Ids Kuindersma 559757.
info@galeriedeganzerik.nl of idsger@xs4all.nl

 

Schema ophalen oud papier wijzigt in 2019                                                   (02-12) 

Het bestuur van voetvalvereniging TOP'63 wil de inwoners van Top & Twel alvast op de hoogte brengen van wijzigingen in het ophaalschema van oud papier voor volgend jaar. 

 

Wat verandert er?

- Het oud papier wordt niet meer standaard opgehaald op de 1e zaterdag van de maand.

 

Wat verandert er niet:

- De inzameldag blijft zaterdag, vanaf 8.00 uur.

- De organisatie blijft in handen van voetbalvereniging TOP'63.

- Het oud papier wordt ingezameld door een vrachtwagen van Omrin.

 

Het schema van 2019

Zaterdag 5 januari 2019

Zaterdag 20 juli 2019
Zaterdag 2 februari 2019 Zaterdag 17 augustus 2019
Zaterdag 2 maart 2019 Zaterdag 14 september 2019
Zaterdag 30 maart 2019 Zaterdag  12 oktober 2019
Zaterdag 4 mei 2019 Zaterdag 9 november 2019
Zaterdag 25 mei 2019 Zaterdag 7 december 2019

 Zaterdag 22 juni 2019

                                                    

Belevingsboek Voel, Deel en Beleef  (13-11)

It belibbingsboek fan Elja v/d Meer en Jaike Bergstra is te keap by de Superrr. Hjir leit ek in ynsjoch eksimplaar sadat jo earst eefkes sjen kinne wat it boek presiis ynhâldt.
Blêdzje it ris troch; faaks is it krekt wat as kadootsje foar de feestdagen.  

 

Pizza Drive Sneek                                                                                        (23-10)

Let op! Gewijzigde openingstijden in Oppenhuizen.

Van 17.15 tot 18.30 uur.  

 

Annie Reitsma rint de Fjouwerdaags fan Nijmegen                                        (20-07)

Nei de Alvestêdekuiertocht hat Annie Reitma (De Bou) no ek de Fjouwerdaagse fan Nijmegen folbrocht. Fan herte lokwinske mei dizze prestaasje!! En wat wurdt no de folgjende útdaging?

 

(foto: Bonnie Metselaar)

 

Derde prijs voor groep 8                                                                          (13-4)   

 Een prachtige derde prijs op het school voetbaltoernooi voor de jongens en meisjes van groep 8 

Afscheid logopediepraktijk Maaike Snijders-Bloksma                                  (01-04) 

Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan… Direct na de voorjaarsvakantie stond het op topentwelonline.nl : Het nieuwsbericht dat Rhona van Sloten elke donderdagmorgen logopedie zal geven in het Harspit. Een goed initiatief van de aansturende logopedievestigingen van Wies Voolstra en Akke de Witte. Spreken is niet vanzelfsprekend! Het is daarom goed om deze voorziening in ons tweelingdorp te hebben.

 

 Maar Maaike dan…zullen een aantal dorpsgenoten denken. We hebben toch al jaren een “praatjuf” in ons dorp? Ja, is mijn antwoord, en hierbij wil ik van de gelegenheid gebruik maken om een terugblik te werpen in de tijd:

Het was september 1987 toen ik mijn papieren in orde maakte om te starten met een logopediepraktijk. Ik nam contact op met de basisschool it Harspit en ontmoette mijn collega logopedisten uit de zuidwesthoek met wie ik tot 2016 contact zou onderhouden in diverse kwaliteitskringen. Vanaf 1993 maakte ik kennis met collega Ditty Bosscha die vanuit de GGD de screening ging doen voor spraak/taal/stem/gehoorkwaliteit in de basisschool it Harspit. Zij onderzocht, informeerde de ouders, de leerkrachten en verwees cliënten aan mij door. Het was een prettige samenwerking waar ik met plezier aan terugdenk.

 

Vele kinderen maar ook volwassenen met spraak- ,taal-, stem- en stotterproblematiek kwamen jarenlang in mijn “praatkamertje” op de Eastwei 8. Stapels schriftjes zijn volgeschreven en volgeplakt. Vele verslagen zijn getypt en besproken. Jarenlang was er overleg met de leerkrachten, de interne begeleider en de remedial teacher van de basisschool It Harspit. Stapels tekeningen, doosjes met chocolaatjes en andere leuke attenties volgden na afronding van een behandeling. Dank aan alle ouders, pakes, beppes en al degenen die meedachten in de spraak/taalbehandeling van hun kind. Dank aan alle mensen met wie ik op de basisschool overleg heb gehad. Dank aan Ditty en alle collega logopedisten die ik de afgelopen 30 jaar heb ontmoet.

Ik schreef het hierboven…”Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan…” De administratieve druk en daarbij komende kosten door de kwaliteitseisen van de zorgverzekeraars zijn de laatste jaren zo toegenomen dat het voor een kleine praktijk vrijwel onmogelijk bleek om nog te kunnen bestaan. Daarnaast moest mijn collega Ditty de screening ca. 5 jaar geleden beëindigen omdat hiervoor vanuit de GGD geen geld meer beschikbaar werd gesteld.

 

Het was september 2017… toen het 30 jaar later stil werd in het praatkamertje… Stil, totdat collega Wies mij belde en vroeg of ik open stond voor logopedie die aangestuurd zou worden vanuit de grote logopediepraktijken van Wies Voolstra en Akke de Witte. Zij zijn collega’s uit Sneek die ik sinds september 1987 ken, en die goede kwalitatieve zorg bieden. Ik juich dit initiatief van harte toe want spreken is niet vanzelfsprekend en hoe moet het anders met al die S-jes, R,tjes, woordvindingen, zinnetjes en hese stemmen in Top en Twel…?

 

Collega Rhona van Sloten zal de nieuwe “praatjuf” van ons dorp zijn en ik wens haar samen met al degenen die bij haar in de praktijk zullen komen, net zoveel succes, plezier en voldoening als ik de afgelopen 30 jaar heb gehad.

 

Dank aan ons dorp Top en Twel
Maaike Snijders-Bloksma

 

Workshop Wolspinnen       

 

 

Inclusief gebruik spinnenwiel en wol en  Koffie of  thee

13.00 – 17.00 uur

Maximaal 3 personen.         € 15.- p.p.

Email voor afspraak: tineke.vd.sloep@home.nl

Douwestrjitte 18, Oppenhuizen.

 

 

Computer problemen?


 

Advertenties

Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed
Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed

Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten
Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten

Agenda
di 19 februari 2019 Voorjaarsbal Animato
zo 24 februari 2019 Reisverhaal Noord Korea
do 28 februari 2019 Soos ‘Bliuw Warber’
za 2 maart 2019 Oud Papier
zo 3 maart 2019 Open Deur-dienst Darts toernooi

Activiteitenkalender:

MFC It Harspit

Café De Buorren

Hermes Tsjerke

 

----------------------

Enquête Top & Twel,

Yn Beweging

Pak en Beppe Peutergym yn HEA fan Omrop Fryslân: 

T&T Yn Beweging!!

 

Uitgelicht
Fokkes Multiservice
Fokkes Multiservice
Buurtverenigingen
Realisatie TTT software