Zoeken:
Sitemap Favorieten

Klik op het vlagje voor de Friese versie van deze pagina.

 

Oppenhuizen (Toppenhuzen) en Uitwellingerga  (Twellingea of Twellegea) worden meestal kortweg aangeduid met "Top en Twel". De dorpen maken deel uit van de gemeente Súdwest Fryslân. 

Vroeger waren de veehouderij, visserij en scheepsbouw de belangrijkste bronnen van inkomsten. Tegenwoordig is dat de waterrecreatie en alle industrie die daarmee samenhangt.  Veel van de oude boerderijen in het tweelingdorp zijn omgebouwd tot luxe woonhuizen of recreatiebedrijven. 

Centraal punt in het dorp is MFC It Harspit, waarin zowel het dorpshuis als de basisschool zijn gevestigd. Dit in 1980 geopende centrum is in 2011 en 2012 ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd.

In de dorpen heerst een grote ondernemingszin getuige de bijna 100 (!) bedrijven en bedrijfjes die er zijn gevestigd. Daarnaast houdt Top en Twel er een bloeiend verenigingsleven op na. Zo telt dit kleine tweelingdorp (qua inwoneraantal kleiner dan bijvoorbeeld de Bogerman scholengemeenschap in Sneek) maar liefst ca. 70 verenigingen!

Jaarlijks vindt er een aantal evenementen plaats. In januari en februari wordt verdeeld over twee of drie weekenden het  Durk de Jager Driebandentoernooi gespeeld. Op 27 april wordt Koningsdag gevierd met afwisselend een rommelmarkt, vrijmarkt, kofferbakverkoop en vertier voor jong en oud. In juni worden de Dorpsfeesten gehouden. Op 11 november is de Sint Maartenoptocht voor de kleintjes en eind november is de feestelijke intocht van Sinterklaas, die per boot aankomt op de Schouw in Uitwellingerga.

 

Om het jaar wordt er afwisselend in Oppenhuizen of Uitwellingerga een grote Kerstmarkt gehouden met wel 50 verschillende standhouders, muziek, optredens van koren, sfeervolle verlichting, een levende kerststal e.d.

De voertaal in de dorpen is Fries. Van nieuwkomers wordt niet meteen verwacht dat ze ook Fries zullen gaan spreken maar wel dat ze binnen een redelijke termijn Fries leren te verstaan. 

Aantal inwoners Oppenhuizen (per 1 januari 2009): 1112
Aantal inwoners Uitwellingerga (per 1 januari 2009): 401

                      

Advertenties

Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten
Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten

Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed
Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed

Agenda
za 6 februari 2021 Oud Papier
za 6 maart 2021 Oud Papier
za 20 maart 2021 Passion Live in Top en Twel

Activiteitenkalender:

- Kerkdiensten

MFC It Harspit

Café De Buorren

Hermes Tsjerke

------------------------------

Projecten

Werkgroep A7

- Top & Twel Duurzaam

- Top&Twel, Yn Beweging

- Brug Uitwellingerga

Uitgelicht
Gevelreinigingsbedrijf W. Gras
Gevelreinigingsbedrijf W. Gras
Zuideind Handel in Autobussen
Zuideind Handel in Autobussen
Realisatie TTT software