Zoeken:
Sitemap Favorieten
Persberichten  

Persberichten

 

Op deze pagina vindt u berichten, waaronder overig nieuws, mededelingen, aankondigingen en informatie die de redactie van Topentwelonline graag met u wil delen.


08-09-2020

Houtzaagmolen De Rat gaat voor de BankGiro Loterij Molenprijs én voor de toekomst

 

Samen met drie andere molens is houtzaagmolen De Rat in IJlst genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2020. De molen die de meeste stemmen krijgt, wint €75.000. En dat is precies het bedrag dat De Rat nodig heeft om de toekomst van álle molens in Nederland veilig te stellen.
 
Het is het pronkstuk van IJlst. Als een baken van standvastigheid staat houtzaagmolen De Rat aan de rand van het elfstedenstadje. Als er wind is zoeven de wieken langs de stelling en stampen de zaagramen in het binnenste van de molen op en neer. Meterslange stammen veranderen in handzame planken. De geur van versgezaagd hout verwaait naar de Geeuw, de eeuwenoude vaarweg tussen IJlst en Sneek. Met het molenaarshuis, de houthelling, de droogschuur en de kolk met drijvende boomstammen lijkt De Rat een plaatje uit vervlogen tijden. Maar ook al is de molen al ruim 300 jaar dagelijks in bedrijf en koesteren de molenaars de historie, ze kijken vooral vooruit.
 
Opleidingscentrum
'Een molen draait niet alleen op de wind,' zegt molenaar Simon Jellema. 'Zonder molenaars en vrijwilligers staat letterlijk alles stil. Om te voorkomen dat ons ambacht uitsterft en molens niet meer kunnen draaien, maken we mensen enthousiast en leiden we ze op. Dat willen we blijven doen en méér gaan doen zelfs, door in De Rat een opleidingscentrum in te richten.'
 
Ook zeilmaken, smeden en houtbewerking
De kennis, de kunde en het enthousiasme zijn er in IJlst. Maar de middelen niet. Jellema: 'Met de BankGiro Loterij Molenprijs kunnen we de ruimte beneden in de molen geschikt maken voor het opleidingscentrum. We bieden niet alleen scholing tot molenaar, ook ambachten als zeilmaken, smeden en houtbewerking horen bij het molenaarsvak. Als ons opleidingscentrum er komt, durf ik de toekomst van De Rat en die van alle molens in Nederland met vertrouwen tegemoet te zien.'
 
Stem ook voor het opleidingscentrum van houtzaagmolen De Rat en dus voor de toekomst van alle molens van Nederland. Dit kan tot donderdag 1 oktober 12.00 uur via molenprijs.nl/deRatIJlst. Onder alle stemmers wordt een molenarrangement t.w.v. €450 verloot.

 

De Rat is elke zaterdag (9-17 uur) te bezoeken, in september ook op woensdag t/m vrijdag (va. 10 uur). 

Open Monumentendag (12 en 13 september) gaat dit jaar door, en hoe toepasselijk: het thema van 2020 is Leermonument. Precies dát wil De Rat worden, door nog meer nieuwe molenaars op te leiden dan nu al gebeurt. Op beide Open Monumentendagen is de molen te bezoeken van 10-17 uur.

Sneekerpad 16, 8651 NE  IJlst. www.houtzaagmolenderat.nl

  

28-01-2020

Súdwest Fryslân nog meer in beweging

 

Súdwest-Fryslân roept sportverenigingen, sport- en beweegaanbieders en organisaties uit welzijn, zorg en onderwijs op mee te doen aan het gemeentelijk Sport én Beweeg Akkoord, waarvoor op 22 januari de officiële aftrap was. Het doel is om de sportcultuur en -structuur verder te versterken, bijvoorbeeld door meer samenwerking.

 

Qua bewegen doen de inwoners van Súdwest-Fryslân het al beter dan het landelijk gemiddelde: 68,2 procent van de inwoners voldoet aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, tegen 63 procent landelijk. Dit houdt voor volwassenen in dat zij ten minste 2,5 uur per week, verspreid over diverse dagen, aan matig intensieve inspanning doen, en tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten verrichten.

 

“Er gebeurt in Súdwest-Fryslân al veel”, zegt sportformateur André Kasel, die blij verrast was over het enthousiasme van de ruim zeventig deelnemers aan de officiële aftrap. “Er zijn hier mooie evenementen, er is een breed aanbod van sport en er zijn veel gedreven verenigingen. Ook de scholen en andere sportaanbieders lieten diverse zaken zien om trots op te zijn.”

 

Er kwamen echter ook genoeg punten aan bod waarover men zich zorgen maakt of waarin verbetering een wens is. Nynke den Heijer van Let’s Move: “Thema’s als voldoende vrijwilligers, ondersteuning van de besturen, betere samenwerking tussen de verschillende organisaties en een aanbod voor minder draagkrachtigen. Het is maar een greep uit de suggesties.”

 

Het Sport én Beweeg Akkoord in Súdwest-Fryslân krijgt nu een vervolg met thematische bijeenkomsten door de gehele gemeente. Data en locaties volgen. “Praat en denk mee voor de juiste inzet”, zegt Kasel.

Wie wil meedoen en kan zich melden via e-mail op sport@sudwestfryslan.nl. Meer informatie over het Nationaal Sportakkoord op allesoversport.nl/sportakkoord/.

 

Advertenties

Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten
Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten

Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed
Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed

Agenda
za 10 oktober 2020 Oud Papier TOP'63 - NOK
do 15 oktober 2020 Passage ledenavond
za 24 oktober 2020 TOP'63 - SSA Creil-Bant
vr 30 oktober 2020 Ledenvergadering De Laatste Eer
za 7 november 2020 Oud Papier

Activiteitenkalender:

MFC It Harspit

Café De Buorren

Hermes Tsjerke

------------------------------

Projecten

Werkgroep                        Structuurversterking          TenT/A7

- Top & Twel Duurzaam

- Top & Twel, Yn Beweging

Uitgelicht
EMSD Services
EMSD Services
Oude foto's en ansichten
Realisatie TTT software