Zoeken:
Sitemap Favorieten


De ouderen onder ons zullen zich vast nog wel Bakker Bauke Salverda herinneren, in de volksmond misschien beter bekend als Bauke-Trui. De Familie Salverda had vroeger, vanaf 1949, een bakkerij aan de Tsjerkebuorren in Oppenhuizen, op de plaats waar nu de familie De Vreeze woont. Het gezin woonde daar ook met negen kinderen.

Bauke Salverda was een echte dorpsman. Iedereen kende Bakker Salverda en andersom kende Salverda uiteraard ook de inwoners van Top en Twel vanwege de bakkerij en het ‘suteljen’ met de broodkar. Maar in 1973 kwam daar een einde aan. Net als vele Top & Twelsters daarvoor al emigreerde ook de familie Salverda naar de andere kant van de oceaan, naar Canada.

In 2007 waren Bauke en Geertruida Salverda nog even terug in Oppenhuizen. Het zou de laatste reis naar Friesland zijn, want niet veel later, overleed Bauke Salverda op 85 jarige leeftijd in Stoney Creek Canada.

Salverda leed al een 7 à 8 jaren voor zijn overlijden aan de ziekte van Parkinson. ‘Typen was een goede therapie tegen de trillende vingers’, vertelt dochter Aaltje Waslander-Salverda uit Dokkum. Salverda had nog nooit getypt, maar er kwam een typemachine en Salverda begon zijn geschiedenis oftewel zijn herinneringen aan Top en Twel op papier te zetten. In 2004 waren de ‘Memoires van Bauke Salverda’ klaar.

De kinderen konden het vervolgens wel even in de computer zetten. ‘Dat was nog een hele klus’ vertelt Aaltje, ‘maar we hebben het met alle liefde voor heit gedaan’. Alle herinneringen aan Top en Twel staan er in. Het is een opsomming geworden van de inwoners, de namen, de huizen, de beroepen, de bedrijven, de verenigingen enz. enz. De hele streek wordt tot in detail beschreven. Of zoals Salverda het zelf beschrijft:

‘De Geschiedenis en de bewoners van mijn geboortestreek Top en Twel’.

 

Memoires van Bauke Salverda: Klik hier om het PDF-bestand op te halen.

 

 

Advertenties

Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten
Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten

Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed
Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed

Agenda
za 18 juli 2020 Oud Papier
do 3 september 2020 Soos 'Bliuw Warber'
vr 9 oktober 2020 The Bounty Hunters

Informatie over het coronavirus

------------------------------

Activiteitenkalender:

MFC It Harspit

Café De Buorren

Hermes Tsjerke

------------------------------

Projecten

- Werkgroep A7

- Top & Twel Duurzaam

- Top & Twel, Yn Beweging

------------------------------

Bekijk nu het sportzomeraanbod.

Uitgelicht
WMO-voorzieningen
WMO-voorzieningen
Ziekenhuis
Ziekenhuis
Realisatie TTT software