Zoeken:
Sitemap Favorieten
Haaksma & de Haan Uitvaart  

 

 

Haaksma & de Haan Uitvaart

Postbus 27

8440 AA Heerenveen

 

Tel. 0515 - 558683

E-mail: info@haaksmadehaanuitvaart.nl

 

 

Website: www.haaksmadehaanuitvaart.nl

 


 

Nieuwe vrouwen bij Haaksma & de Haan Uitvaart

 

Met ingang van 1 oktober 2020 zijn er veranderingen bij Haaksma & de Haan Uitvaart. Voor de beide oprichtsters, Gonneke Haaksma en Berber de Haan, is het moment gekomen om zich terug te trekken. Zij gaan met pensioen.

 

Gelukkig zijn er twee enthousiaste opvolgsters, Miriam Landskroon en Froukje Tabak, die het bedrijf overnemen. De naam van het bedrijf blijft Haaksma & de Haan Uitvaart; telefoonnummers, postbusnummer en kantooradres blijven hetzelfde, evenals het werkgebied; de werkwijze, het Haaksma & de Haan-DNA, wordt voortgezet. Kortom de opdrachtgever, de familie van een overledene, blijft de regie houden. Het blijft een onafhankelijke en ongebonden onderneming, de klant bepaalt hoe het afscheid en de uitvaart worden vormgegeven.

 

Mirjam en Froukje zijn al meerdere jaren werkzaam in het uitvaartvak. Het voortzetten van Haaksma & de Haan Uitvaart is voor hen een mogelijkheid om zich nu als zelfstandige ondernemers te richten op het begeleiden van families die afscheid nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bezield afscheid

Eigenlijk beter gezegd: een afscheid met een ziel. De ziel, de essentie van een persoon is dan zo voelbaar aanwezig bij het afscheid. Voelbaar in de sfeer van het afscheid, de gekozen locatie, de muziek en gesproken woorden.

 

Niets was standaard, alles was ‘ingekleurd’, passend bij het leven van Jelly. In het voorbereidende gesprek met Jelly en haar kinderen was het al snel duidelijk, samen hadden ze al ideeën over de invulling van het afscheid. Jelly, een bewust levende en wijze vrouw had samen met haar twee dochters en zoon haar levenseinde besproken. Twintig jaar geleden was haar man Joop plotseling overleden. Haar leven was verder gegaan, zij had zich ontwikkeld tot een krachtige vrouw en moeder. Vorig jaar werd bij aanhoudende klachten de diagnose vastgesteld, Jelly was ongeneeslijk ziek.

 

Jelly lag op bed in de serre van haar huisje, met een verzwakt lichaam en een heldere geest. Ze wilden heel veel zelf doen en al pratend reikte ik hen ideeën aan, gaf ik advies en benoemde ik de mogelijke gevolgen van voorgestelde plannen. Marike en Linda, de oudste dochters, dachten actief mee, Henk, de jongste zoon luisterde vooral. Hij had zichtbaar moeite met het afscheidsproces van zijn moeder.

 

Jelly overleed in de vroege ochtend op een zonnige dag in juni. Samen met de kinderen heb ik haar lichaam verzorgd en werd ze opgebaard op het bed in de serre. Plannen die er al waren werden verder uitgewerkt en vormgegeven. We maakten een kaart, mensen werden uitgenodigd om thuis afscheid te nemen. Op de dag voor de uitvaart werd Jelly  in de uitgezochte wilgentenen mand gelegd. Zo was er tijd en ruimte om te wennen aan deze volgende stap in het afscheid. Henk had een busje gehuurd en op de dag van de uitvaart brachten Marike, Linda en Henk haar samen naar de Natuurbegraafplaats. Onder de kapschuur en de bijgeplaatste tent genoten de genodigden van een uitgebreid lunchbuffet. Samen met een hapje en drankje, rondom Jelly, werd er naar muziek geluisterd, werden herinneringen opgehaald en werden woorden gesproken. Huiselijk, ongedwongen, het voelde bijna alsof Jelly zelf hierbij aanwezig was.

 

Na het ongedwongen samenzijn droegen Marike, Linda en Henk en hun partners samen de mand naar het graf. Genodigden liepen mee over het zonnige bospad, neef Kees begeleidde de tocht met gitaarspel. Licht, zonnig, met een traan en een lach. Ook voor de gasten was het zo’n Jelly-afscheid.

 

Juist bij families die ‘alles zelf willen doen’ is onze uitvaartbegeleiding coachend, adviserend en ondersteunend. Wij bewaken de gehele logistiek op zo’n manier dat mensen zelf de regie houden, hun eigen ‘kleur’ aan het afscheid geven en zichzelf kunnen zijn en blijven.

 

Team Haaksma & de Haan Uitvaart

foto: Gonneke Haaksma

 

 

Een blanco begin

Vanochtend vroeg werd ik gebeld door Marian, de dochter van meneer de Bruyn. Vader was plotseling overleden en of wij de uitvaart konden verzorgen. Ik noteer de naam en adresgegevens en spreek met haar om 9.30 uur af. Op weg in de auto realiseer ik mij dat ik geheel blanco ben. Geen voorinformatie, behalve het feit dat meneer is overleden.

 

Dit gebeurt ons vaak als uitvaartbegeleidster, ergens blanco naar binnenstappen. Ik bel aan en stap binnen. Ik proef de sfeer van dit huis en neem de ruimte waar ik ben onbevangen waar. Een kleine woning met stapels kranten, een pijp en tabak en talloze foto’s van dieren aan de muur. In gesprek met Marian wordt duidelijk dat vader die ochtend haar nog gebeld heeft, hij voelde zich niet lekker. Een uur later is hij overleden. Haar vader was 20 jaar geleden gescheiden en woonde sinds die tijd enigszins als kluizenaar. Of beter gezegd als natuurmens. Haar moeder verhuisde naar het zuiden van het land, er was geen contact meer tussen haar ouders. Ook Marian had weinig contact met haar moeder. Haar vader die op een half uur afstand woonde zag ze een paar keer per maand.

Vanochtend vond ze haar vader beneden op de bank, het leek er even op dat hij gewoon in slaap was gevallen. Ze belde de dokterswacht en daarna nam ze contact op met ons.

 

Marian is langzaam wat bekomen van de schrik, ze zet koffie voor ons. Ja, vader moet hier thuis blijven, dit is zijn plek. Geen poespas, geen franje. Samen verzorgen wij zijn lichaam en kleden wij hem, in zijn werkbroek en sweater. Vader had geen grote vriendenkring, hij had goed contact met de buren. Het afscheid zou eenvoudig zijn.

 

Samen met Marian bespreek ik het afscheid. Stap voor stap, zij heeft nooit met haar vader over zijn levenseinde gesproken. Hij was immers een gezonde man. Ik vraag haar naar herinneringen aan haar vader en zij beschrijft hoe ze vaak met haar vader de natuur in ging. Samen wandelen in de bosrijke omgeving achter het huis, kijken naar vogels. Vader maakte foto’s en thuisgekomen noemde hij nogmaals alle namen van deze vogels.

Al pratend ontstaat het idee voor het afscheid: thuis opbaren in een eenvoudige houten kist, een klein samenzijn in de kapschuur van de natuurbegraafplaats en daarna begraven. Eenvoudig en naturel, dat paste zo bij hem.

 

De eerste stappen zijn genomen, langzaam vindt de invulling van het afscheid plaats. Stap voor stap. Ik rijd terug, de blanco ochtend groeit gestaag tot een idee voor een eenvoudig en natuurlijk afscheid. Morgen praten we verder.

 

Wij merken dat er met een blanco begin van alles mogelijk is. Wij luisteren, nemen waar, houden rekening met het budget en komen samen met nabestaanden tot een bij hen passend afscheid.

Er wordt nogal eens gesuggereerd dat je alles moet vastleggen. De vraag is of dit wel zo handig is.

 

 

Gonneke Haaksma

Team Haaksma & De Haan Uitvaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.haaksmadehaanuitvaart.nl/rouwen-in-isolement/

 

Rouwen in isolement

In mijn telefonisch nagesprek luister ik naar een verdrietige Esther. Normaal gesproken gaan wij bij de mensen langs voor de nabespreking van het afscheid. Samen terug kijken, luisteren naar eventuele vragen en opmerkingen. Samen deze bijzondere samenwerking afronden. Dat is wat lastig om dit zo per telefoon te bespreken. Esther is heel verdrietig, ze vindt het zo moeilijk om zo veel alleen te zijn. Ze mist Maarten, de man waarmee ze dertig jaar lief en leed deelde. De stoel aan tafel die leeg blijft, het vertrouwde avondeten samen is nu een bordje opschoot en weinig eetlust.

 

Het afscheid was al zo anders als anders. Met een kleine groep mensen, allemaal op afstand van elkaar. “Terwijl je juist nu zo graag die arm om je heen wilt, je verlangt zo naar troost en getroost worden” zoals Esther het verwoordde. Ik luister en hoor het gemis tussen alle regels door. Zelfs haar beste vriendin kan niet bij haar op bezoek komen. Esther heeft gelukkig wel de nodige contacten met de mensen om haar heen: talloze kaartjes, facetime gesprekjes, Whatsapp berichtjes. Allemaal heel hartelijk en lief, het voelt als verbondenheid maar wel op afstand.

 

Al pratend zoek ik met haar samen hoe zij dit intense isolement kan overleven, hoe zij kan rouwen.  Ze geeft aan dat ze af en toe haar favoriete muziek keihard aanzet of ze maakt een flinke wandeling. Ze voelt dan haar lichaam en dat voelt prettig, ook al wisselen emoties elkaar af.

Wanneer de aanraking en het troostende gebaar niet van de ander kan komen vanwege het virusgevaar, dan is het heel goed mogelijk om jezelf als het ware te omarmen. Handen op je armen en schouders te voelen door aanraking of kleine klopbewegingen. Jezelf te bekrachtigen en te troosten. Ouderen psycholoog Sarah Blom (Tijd voor Max, 1 april 2020) noemt dit ‘jezelf sterk maken’. Je lichaam voelen is je eigen grens voelen. Verdrietige of getraumatiseerde mensen kunnen zichzelf zo verliezen wanneer ze zich zo onbegrensd voelen. Door jezelf te omarmen, door beweging wordt het lichaamsbewustzijn vergroot en neemt de veerkracht toe.

 

Bel eens wat vaker of stuur een kaartje naar een vriend, vriendin of kennis die iemand verloren heeft. Juist nu.

 

Team Haaksma & de Haan Uitvaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Uitvaart buiten de lijntjes

 

“Wij willen een afscheid dat echt bij haar past. Informeel, geen strak programma, maar een gewoon  ongedwongen samen zijn. Zo was zij”. We zitten aan tafel bij de familie, twee dochters, een zoon en echtgenoot. Christa was een twee jaar geleden ziek geworden en na een slopende ziekte overleed ze. Mark en de kinderen, veertigers, hadden samen besloten dat het echt haar afscheid moest worden. Wij benaderden locaties, op zoek naar een geschikte, sfeervolle en ruime gelegenheid. Het mocht beslist geen aula zijn, daar hielden zij niet van. Hun eerste keus, een landhuis viel af vanwege de beperkte capaciteit. Wij gingen in gesprek met een crematorium met een ruim, licht restaurant, ook zij bleken meedenkers. Met veel creativiteit werd het restaurantgedeelte sfeervol ingericht, beeld en geluid werd mogelijk gemaakt en de middagzon zorgde voor een zachte warme gloed.

 

In een apart ingericht gedeelte namen belangstellenden afscheid van Christa, gevolgd door een condoleance op informele wijze. De ruimte vult zich, zachte muziek op de achtergrond en iedereen zoekt een plaatsje aan de tafels. Christa werd binnengebracht door man en kinderen, haar kist werd omringd door bloemen. Na een woord van welkom gaf de jongste dochter een schets van het leven van haar moeder, er werden herinneringen opgehaald en gedeeld. Haar verhaal was uitnodigend, de genodigden gingen vervolgens met elkaar in gesprek, iedereen sprak met elkaar over Christa. Intussen genoot het bezoek van koffie en thee met een zoete lekkernij. Na deze pauze volgde een tweede spreker. Elke spreker gaf een eigen accent en steeds volgde er tussen de sprekers door een hapje en een drankje. Een ongedwongen sfeer, zonder tijdsdruk, zonder een strak uitgemeten programma. Genodigden waren onder de indruk van dit liefdevolle en ongedwongen afscheid. Ja, dit was toch wel echt Christa.

Mark en de kinderen namen als laatste afscheid van haar, samen begeleidden zij haar tot in de ovenruimte. Zij keken dankbaar terug op een afscheid zoals het bedoeld was.

 

Team Haaksma & de Haan Uitvaart

 

https://bit.ly/2wCb8gG

 

 

 

 


Voorbereiden of uitstellen?

Aan de buitenrand van het dorp sta ik op een zonnige ochtend bij Mark en Jellie op de stoep. Ze hebben mij uitgenodigd voor een gesprek over de uitvaart. Niet dat er nu meteen een aanleiding toe is, maar ze willen nu wel iets vastleggen. Tien jaar geleden bezochten ze onze voorlichtingsavond over uitvaart. Daarna hadden ze nog eens een ondernemer uitgenodigd bij hen thuis, maar dat voelde niet goed. Te opdringerig.

 

De koffie is ingeschonken en al pratend en vooral luisterend ontstaat er helderheid over hoe een afscheidsproces er uit kan zien en wat ze zouden willen. Ik vertel hen mogelijkheden, nee je hoeft geen 50 kaarten af te nemen of je hoeft niet naar een rouwcentrum. Alles kan op maat, passend bij hen, passend bij hun budget. Van het gesprek volgt een verslag mét kostenraming. Als het zover is weten ze wat ze kunnen kiezen. Wij verplichten tot niets.

 

Na afloop van de bijeenkomst in de aula van een crematorium maakt een mevrouw opmerkingen aan mijn adres over de bijzondere sfeer en het intieme karakter van het afscheid. “Ik wist niet dat het zo kon, ik denk er eigenlijk nooit over na”.

 

“Ach als ik dit geweten had, dan had ik het echt anders gedaan” verzuchtte Karin na het plotseling overlijden van haar man. “Het ging allemaal zo snel dat ik het maar liet gebeuren. Achteraf gezien had ik graag andere keuzes gemaakt”.

 

Voorbereiden (vooral kennis vergaren!) of uitstellen? In ons leven denken we na, maken we toekomst plannen. Eens gaan we dood, dat is zeker. Door ons werk als uitvaartondernemer weten wij dat de dood zich op onverwachte momenten kan aandienen. Zomaar. Als je jong bent of vlak voor je pensioen. Het zijn vaak heftige en verdrietige ervaringen.

 

Wat kan het helpend zijn om door een eenvoudige uitleg van mogelijkheden, voorbereid te zijn op ooit. Als het zover is. Niet met een wensenboekje (invullen leidt tot standaard mogelijkheden), maar in een open gesprek waardoor het actief denken leidt tot een persoonlijke invulling.

Een voorbereiding die ruimte geeft. En rust.

 

Een vrijblijvend advies? Dat kan, maak een afspraak: 0515-558683

Gonneke Haaksma

Team Haaksma & de Haan Uitvaart

 

 


Hoe neem je afscheid?

“Kan ik mijn dochtertje wel bij mijn vader laten kijken? Is zij daarvoor niet te jong?” Vader lag thuis op bed opgebaard, in zijn zo herkenbare kleding: een spijkerbroek, overhemd en trui. Ankie was bijzonder gehecht aan haar vader en Kim (3,5) had ook een speciale band met opa. Maar kon Kim nu wel bij opa kijken?

Na het overlijden van Bettie vroegen haar dochters of ik de kinderen iets kon vertellen over cremeren, dat vonden ze zelf zo lastig om uit te leggen. Samen met Bas (5), Maaike (7) en Anna (10) zit ik aan tafel. Zij kleuren al in boekjes van ‘Dag Lieve’. De kinderen stellen vragen, ik geef antwoorden. Samen hebben we het er over in een ontspannen sfeer.

 

Naast onze verzorging en organisatie is het begeleiden en ondersteunen van diegenen die afscheid nemen onze belangrijkste dienstverlening. Afscheid nemen van een overledene is anders, is vaak nieuw. Het maakt onzeker. Veel ouders willen hun kinderen niet belasten met verdriet of met hun eigen verdriet. Wat doe je dan wel? Naast onze eigen brochures over afscheid en kinderen geven wij tips en ondersteunen wij ouders en opvoeders. Kleine kinderen kun je rustig betrekken bij het afscheid, wij leggen uit wat je kunt doen en wat je vooral niet moet doen. Dat brengt rust en geeft ruimte om dit afscheid op een eigen manier te beleven.

 

In het crematorium zie ik Anna wat onrustig rond de kist van oma lopen. Ik vraag haar wat er is. Wijzend op de gesloten wand vraagt zij “Zit hier nou de oven achter? Gaat oma zo de oven in ?” Ik vertel Anna precies hoe het zal gaan. De aulabijeenkomst, de muziek en het wegglijden van de kist. “Wil je even hierachter kijken?” vraag ik wijzend op de kant waar de kist zal verdwijnen. Samen verkennen  we de ruimte achter de deuren en de ovenruimte. “Oh ziet dat er zo uit”. Anna had een beeld van een oven zoals in de keuken. Nee, dit was toch echt een andere oven. Opgelucht loopt ze mee naar aula. De bijeenkomst kan beginnen.


Gonneke Haaksma & Berber de Haan

 

Het vakkundig begeleiden van nabestaanden die afscheid nemen staat centraal in ons bedrijf. Begeleiding die de veerkracht van nabestaanden vergroot en werkelijk bijdraagt aan een persoonlijk afscheid.

 

 

 

 

Wie kiest u voor uw uitvaart?

 

Wie kiest u voor uw uitvaart?

Stel, u zult binnenkort te maken krijgen met het overlijden van een dierbare. Uw partner, een van uw ouders of zelfs een eigen kind. U zult dan waarschijnlijk iemand willen bellen om u in dit intensieve proces van afscheid bij te staan en te ondersteunen.

 

Wie belt u dan?

Uitvaartbedrijven werken nogal verschillend en hebben dan ook verschillende benamingen voor hun werk(wijze). Zo is er o.a. de uitvaartleider, de uitvaartverzorger, de uitvaartregisseur en de uitvaartbegeleider. Naast het verschil in benamingen is er ook verschil in professionaliteit en  tijdsinvestering. Wanneer er in een korte periode vijf of zes families door één uitvaartverzorger worden begeleid, dan zal de efficiënte werkwijze van het regelwerk weinig ruimte laten voor begeleiding en coaching van de nabestaanden. Soms ontstaat er verwarring rondom benamingen, zo zijn er uitvaartsprekers die zich uitvaartbegeleider noemen. Hier gaat het meestal om het schrijven en uitspreken van het levensverhaal en het begeleiden van de afscheidsbijeenkomst, het is een  onderdeel van het gehele afscheid.

 

Uitvaart en begeleiding

Wij, de uitvaartvrouwen van Haaksma & de Haan Uitvaart, noemen onszelf uitvaartbegeleidsters. Dit houdt in dat wij zorg bieden en nabestaanden (familie, vrienden) begeleiden in het zelf vormgeven van het afscheid. Wij coachen in het vinden van je eigen manier, in het formuleren van herdenkingswoorden, in het zoeken van passende afscheidsrituelen. Hierbij is de ‘binnenkant’ heel belangrijk, hoe het voor een familie voelt om van deze dierbare persoon afscheid te nemen. Wij brengen rust en geven ruimte en tijd, mensen in rouw hebben immers een vertraagd denkvermogen.

 

Oog voor mensen

Kinderen, jongeren, mensen met verstandelijke beperking, mensen met dementie, etc., alle naasten worden door ons vakkundig begeleid in het nemen van afscheid.

Altijd zorgen wij goed voor de overledene, op een wijze die ook voor de familie goed is. Dus wel of niet ‘mooi gemaakt’ met make up, opgebaard thuis op bed of in een kist of lijkwade, of wellicht in een rouwcentrum.

Wij leiden desgewenst de afscheidsbijeenkomst, kunnen herdenkingswoorden schrijven en uitspreken. Maar we proberen ook altijd om familieleden of vrienden zo te begeleiden dat zij zelf spreken of zelf de bijeenkomst leiden.

 

Uitvaartbegeleiding

Van een overledene kun je maar één keer afscheid nemen, dat moet passen bij de overledene maar zeker ook bij de achterblijvers. Het zoeken van die manier, dat is de uitdaging elke keer weer. Niets standaard, altijd maatwerk, gericht op die ene overledene met zijn of haar naasten.

Dat noemen wij uitvaartbegeleiding.


De Uitvaartvrouwen van Haaksma & de Haan Uitvaart


 

 

 

Onafhankelijke uitvaartbegeleiding

 

Bij onze begeleiding van nabestaanden gaan wij uit van de situatie van de nabestaanden, dus mensen in rouw. Geen haast, geen druk, geen verkoop van allerlei producten of diensten. De uitvaart van de overledene moet passen bij wie hij of zij was en bij de achterblijvers die afscheid nemen.

 

Wij, uitvaartvrouwen, zijn graag vrij in onze eigen keuzes. Dit zien wij ook terug  bij onze  opdrachtgevers. Zij willen zelf kiezen wie zij vragen om de uitvaart samen met hen vorm te geven.

 

Onafhankelijk, niet gebonden aan, vrij. Termen die ons veel waard zijn. Dit is voor ons de reden om ons bijvoorbeeld niet te verbinden met vaste leveranciers zoals bloemisten, steenhouwers, etc.

Je hiermee verbinden (in de meeste gevallen levert je dit provisie op) kan je onafhankelijkheid in gevaar brengen. De verleiding is dan groot om de opdrachtgever te beïnvloeden in de te maken keuzes, jouw eigen zakelijke belang krijgt dan voorrang boven de wens van de opdrachtgever.

 

Wij werken met veel plezier als onafhankelijke uitvaartbegeleidster. Het daagt ons uit tot creativiteit, tot meedenken en het mensen aanzetten tot dat wat precies bij hen past.

Nee, wij zijn in die zin geen goede verkopers. Behalve dan de ‘verkoop’ van onze professionele begeleiding, een werkwijze en ondersteuning die mensen kracht geeft.

Dat geeft een goed gevoel.

Een herinnering die bij blijft, die blijft hangen. Troostend.

 

Gonneke Haaksma & Berber de Haan

en freelance uitvaartbegeleidsters

 

Wil je kennismaken met ons? Bel ons voor een orienterend gesprek met 0515-55 86 83

 

 

 

 

 

Uitvaartvrouwen met maatschappelijke betrokkenheid en een sociaal hart
 

Het Haaksma & de Haan Uitvaart 'DNA'

 

Twaalf en een half en tien jaar geleden zijn wij ieder, Berber de Haan in Steenwijk en Gonneke Haaksma in Zuidwest Friesland gestart met een eigen uitvaartonderneming. Een bedrijf waarin we kozen voor een eigen, ander accent, voor openheid van de gang van zaken. Voor uitvaartzorg waarin de mens centraal staat en waarin keuzevrijheid bovenaan staat. Niet gericht op verkoop van producten, maar op het begeleiden en faciliteren van mensen die afscheid nemen.

 

Werkend vanuit deze visie hebben we elkaar in 2015 gevonden zijn wij in 2016 geheel samengegaan als één bedrijf. Een bedrijf met een herkenbaar DNA: de mens staat centraal.

Wij niet uit zijn op grote winsten, werken niet met verkooptargets en provisies, hebben geen vaste afspraken met leveranciers. Wij staan voor kwaliteit en professionaliteit in onze begeleiding van nabestaanden, voor het ondersteunen en toerusten van kinderen, jongeren en volwassenen, voor hen die afscheid nemen.

 

Wil je, wilt u, kennis met ons maken? Bezoek onze website www.haaksmadehaanuitvaart.nl of maak een afspraak voor een oriënterend gesprek.

Van dit gesprek ontvangt u vrijblijvend en kosteloos een gespreksverslag met kostenraming.

 

Gonneke Haaksma & Berber de Haan

en freelance uitvaartbegeleidsters

 

 

 

 

 

 

Jubileum Gonneke Haaksma

 

Jubileum uitvaartbegeleiding Gonneke Haaksma

“Nabestaanden begeleiden, hen ruimte en tijd geven om op een eigen wijze afscheid te nemen van een dierbare”.  Dat uitgangspunt was tien jaar geleden de drijfveer voor Gonneke Haaksma om haar betrekking als docent in het SPH-HBO onderwijs op te zeggen. Zij liet zich omscholen tot uitvaartondernemer en startte op 1 september 2018 haar uitvaartonderneming in Zuidwest Friesland.

 

Helemaal uit het niets. Ze had geen afspraken met uitvaartverenigingen en haar naam stond niet als contactpersoon op een polis van een verzekeraar. “Het was spannend om zichtbaar te worden en een voet aan de grond te krijgen in de reeds gevestigde uitvaartbranche. Mijn advertentie was indertijd de eerste met een portretfoto. Dat viel op en werd al snel door andere ondernemers overgenomen.”

 

“De afgelopen 10 jaar heb ik een zichtbare plek gekregen in deze branche. Ik kon mij onderscheiden door mijn benadering. Met een andere invalshoek, waarin de deskundige begeleiding en ondersteuning van mensen die achterblijven voorop staat. De verkoop van producten is van ondergeschikt belang.”

 

Sinds 2015 werkt Gonneke Haaksma samen met Berber de Haan uit Steenwijk in hun bedrijf Haaksma & de Haan Uitvaart. “Dankzij de nodige mond tot mond reclame zijn we uitgegroeid tot een goed lopend kleinschalig bedrijf. We hebben geen gebouwen, zijn flexibel en sterk in het begeleiden van mensen”. Het team wordt in drukke tijden versterkt door freelance uitvaartvaartbegeleidsters. Een kleine kantoorruimte in Heerenveen ligt midden in hun werkgebied (Friesland, Kop van Overijssel en ZW Drenthe), verder werken ze vanuit thuislocaties en bezoeken zij mensen thuis.

www.haaksmadehaanuitvaart.nl

 

 

 

http://haaksmadehaanuitvaart.nl

Waar zitten jullie? Uitvaartondernemer gezocht!

 

Een uitvaartondernemer uit eigen dorp of stad inschakelen is niet altijd meer vanzelfsprekend. Er zijn volop ontwikkelingen gaande. Het aanbod van zelfstandige uitvaartondernemers groeit fors, mensen ontdekken dat ze niet altijd gebonden zijn aan de naam van de ondernemer op de uitvaartpolis. De behoefte om zelf te kiezen neemt toe. De jarenlange tradities maken nu plaats voor een eigen invulling van het afscheid. Een kerkdienst met of zonder voorganger, een afscheid in de huiskamer, er zijn talloze mogelijkheden.

 

Wij zitten dus niet op één plaats, wij zijn vaak onderweg. Het is juist de mond tot mond reclame die ons in een breed werkgebied brengt. Wij bewegen ons door heel Friesland, de kop van Overijssel en ZW Drenthe. Of soms nog verder.

 

Kiezen kan dus, gewoon omdat iemand je aanspreekt, omdat de stijl van begeleiden bij je past. Je kunt kiezen voor een sfeer of voor mensen die dichtbij je kunnen staan.

Een uitvaart kun je immers niet overdoen.

 

Gonneke Haaksma & Berber de Haan.

 

www.haaksmadehaanuitvaart.nl

 

0515-558683

 

februari 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onafhankelijke Uitvaartzorg anno 2017

Onafhankelijk zijn betekent voor ons, uitvaartvrouwen, dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. Wij maken dus geen reclame voor een bepaalde steenhouwer waardoor we provisie kunnen opstrijken. Wij verwijzen niet naar een bepaalde bloemist waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Mensen geven graag hun eigen invulling hieraan. Vanuit de commerciële gedachte is dat misschien niet handig, wij voelen ons er goed bij. En onze opdrachtgevers ook.

 

Een andere ontwikkeling die zichtbaar is in de uitvaartbranche is de zogenaamde ketenbenadering. Bijvoorbeeld er worden verschillende diensten door één bedrijf als ‘keten’ aangeboden. Je kunt dan denken aan palliatieve zorg in combinatie met uitvaartzorg. Of er zijn nauwe banden met het mortuarium of met een ziekenhuis en vanuit deze samenwerking wordt het werk doorgesluisd naar de daar aan gekoppelde uitvaartvaartondernemer. Ook hier is sprake van belangenverstrengeling.

Voor sommigen zal dit mogelijk goed zijn.

Wij pleiten echter voor een volledig vrije keuze van de opdrachtgever.

En daarbij past geen belangenverstrengeling.

 

Gonneke Haaksma & Berber de Haan

Haaksma & de Haan Uitvaart

www.haaksmadehaanuitvaart.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van harte

Een gróót hart. Het bijzondere van ons werk is dat het hart zo’n centrale plaats inneemt. Wij zijn professioneel én betrokken en hebben een passie voor het begeleiden van mensen die afscheid nemen.

 

Het overlijden is geen alledaagse gebeurtenis, meestal is het nieuw en soms het zoveelste verlies. Elke keer zoeken we naar de juiste weg om contact te maken met dat wat zo belangrijk is voor de ander. Dit betekent luisteren, openstaan voor de ander, oog hebben voor detail. Gevoelig zijn voor het op de juiste manier aansluiten bij mensen in rouw. Bij verdrietige mensen, opgeluchte mensen en volkomen verslagen mensen. Ook behartigen wij de belangen van nabestaanden: wij waken voor ondoordachte keuzes, wij smeren niets aan.

 

De foto van de sleutel in het hart (gevonden bij het kerkje in Gaast) is zo treffend voor ons werk: uitvaartzorg en uitvaartbegeleiding is je hart ‘openen’, aanwezig kunnen zijn. Een openheid die nabestaanden helpt om dichtbij zichzelf te kunnen blijven.

Wij doen ons werk van harte.

 

Gonneke Haaksma & Berber de Haan

 

 

Bewust kiezen

Het nieuws over een grote verzekeraar die klanten veel liet bijbetalen bracht tegelijkertijd ook veel helderheid. Het betreffende afrikel gaf aan dat je de naam van de ondernemer of het genoemde nummer op de polis niet hoeft te bellen. Je hebt een vrije keuze. Bij kleinschalige ondernemers hoef je beslist niet duurder uit te zijn.

 

In ons werk ontmoeten wij vooral mensen die een bewuste keuze maken. "We willen een klik met iemand hebben". Hoe kies je nu een uitvaartondernemer? Wij worden veel gevonden via internet. Onze informatie is helder en wij leggen uit hoe wij werken. Daarnaast zijn mensen die een door ons verzorgde uitvaart bijwonen vaak onder de indruk van de sfeer. Een man kwam na afloop van de crematiebijeenkomst in kleine setting naar mij toe. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt, zo'n ongedwongen warme sfeer.  Ik wist niet dat het ook zo kon".

Kiezen kan: onderzoek of de persoon of de stijl van werken bij je past. Wij bieden orienterende gesprekken aan, kosteloos en vrijblijvend natuurlijk.

 

Of volg ons op facebook: Haaksma & de Haan Uitvaart

Gonneke Haaksma & Berber de Haan, uitvaartvrouwen met een sociaal hart.

 

http://www.haaksmadehaanuitvaart.nl

 

 

 

 

 

Ontwikkelingen in de uitvaartbranche

 

Er is veel gaande in de uitvaartbranche. Vele nieuwkomers in het vak dienen zich aan. Mensen willen immers graag kunnen kiezen.

In het vakblad Uitvaart werd beschreven hoe er een toename is van het aantal crematoria. In Friesland kennen wij nu 5 crematoria (Goutum, Drachten, Heerenveen, Marsum en Sneek), nummer 6 is in aanbouw en plannen voor nummer 7 zijn er.

Het blad geeft ook aan dat crematoria vaak moeten concurreren om te overleven, doorgaans is het aanbod groter dan de vraag.

 

Stille crematie

Tegelijkertijd is er een ander ontwikkeling gaande. Steeds vaker kiezen mensen voor een passende, sfeervolle locatie om afscheid te houden. Passend bij de overledene en de familie. Daarna of soms ook daarvoor al, wordt de overledene in kleine kring herdacht of weggebracht naar een crematorium.

Het bedrijf Fina Vita speelt op deze ontwikkeling in, zij hebben plannen voor het realiseren van crematoria voor zogenaamde 'stille crematie'. Een klein gebouw met oven en kleine ontvangstruimte. Voor deze diensten spreken zij over tarieven vanaf ruim 400 euro.

 

Ook wij maken regelmatig mee dat mensen kiezen voor een zelf gekozen locatie. De herdenking en het afscheid in kleine kring wordt dan van elkaar gescheiden en op maat gemaakt.

 

Voor de wind

Ondanks 'tegenwind' gaat het ons als uitvaartvrouwen behoorlijk voor de wind.

De mensen die bewust een eigen keuze willen maken weten ons te vinden via mond tot mond reclame en via onze website. Wij werken samen met een freelancer die ons in drukke tijden kan assisteren.

 

In 2008 begon Gonneke Haaksma Uitvaartzorg & Begeleiding vanuit huis met haar eigen bedrijf in Uitvaart. Later werd het thuiskantoor ingewisseld voor het informatiecentrum aan de Harinxmakade in Sneek.

En sinds 2015 is Gonneke Haaksma een fusie aan gegaan met Berber de Haan van Tri Limes. Samen zijn zij de drijvende krachten achter Haaksma & de Haan Uitvaart.

Uitvaartvrouwen met een menselijk gezicht, sterk in het begeleiden van mensen die afscheid nemen.

 

Geen grote gebouwen

De praktijk heeft geleerd dat het idee van een informatiecentrum door de tijd is ingehaald. Het Internet is een veel geraadpleegde vraagbaak en wij zelf zijn ‘mobiele’ informatiebronnen. In voorgesprekken, lezingen en in wandelgangen beantwoorden wij alle vragen. Het concentreren op één plaats is niet praktisch, want onze opdrachtgevers wonen in een breed werkgebied. Het kantoor van de Harinxmakde is als het ware meeverhuisd naar de andere locaties. Wij zijn werkzaam in (Zuidwest)Friesland, Kop van Overijssel en Zuidwest Drenthe.

 

Mee gaan met de 'flexibili-tijd'

Wij gaan mee met de tijd en zijn goed vindbaar op internet. Dit betekent flexibel zijn en geen bezit van grote gebouwen, maar een kleinschalig kantoor in Heerenveen, een deel-kantoor in Bolsward en een werklocatie in Steenwijkerland.

Wij geven graag informatie en adviseren mensen, thuis of op een afgesproken locatie.

Alijd kosteloos en tot niets verplichtend.

 

Gonneke Haaksma & Berber de Haan

www.haaksmadehaanuitvaart.nl

Volg onze berichtgeving op facebook.

 

 

 

     Gonneke Haaksma & Berber de Haan

 

 

Haaksma & de Haan Uitvaart - Uitvaartvrouwen met een sociaal hart.

Wij zijn vrouwen met levenservaring, vakkennis en relevante ‘bagage’ voor ons werk als uitvaartbegeleidster.

Wij leggen dan ook ons accent (naast verzorging en organisatie) op het vakkundig begeleiden van nabestaanden en hen zo toe te rusten dat zij eigen keuzes kunnen maken en een eigen invulling kunnen geven.

Wij zijn niet opgeleid als 'verkopers' en werken dan ook met geen of minimale

marges op producten zoals kisten, etc.

Het is juist door onze onafhankelijke bedrijfsvoering mogelijk de opdrachtgevers een volledig vrije keuze te geven.

 

De afgelopen jaren hebben wij veel families en nabestaanden mogen ondersteunen en begeleiden bij het afscheid. Elke uitvaart is bijzonder te noemen.

Door onze manier van werken, waarin de mens altijd centraal staat, ontstaat er een afscheid waarin mensen zich herkennen en zich gesterkt voelen.

 

Wilt u kennis maken met ons en onze werkwijze?                        

Vraag een oriënterend gesprek aan, kosteloos en niet verplichtend.

                                               

                             0515-558683          0513-792007         0521-519016

 

Wij zijn niet gebonden aan één plaats of regio. Door de mond tot mond reclame (wij hechten grote waarde aan klanttevredenheid) zijn wij werkzaam in een groot werkgebied: Friesland, de kop van Overijssel en zuidwest Drenthe.

 

______________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

Gonneke Haaksma Uitvaartzorg & Begeleiding heeft een nieuwe naam:

 

Haaksma & de Haan Uitvaart

 

Samenwerken loont!

Twee kleinschalige uitvaartbedrijven (Tri Limes uit Steenwijkersland en Gonneke Haaksma Uitvaartzorg & Begeleiding uit Zuidwest Friesland) hebben hun krachten gebundeld.

Samen gaan ze verder met hun kleinschalig uitvaartbedrijf Haaksma & de Haan Uitvaart.

 

Elkaar inspireren en 'scherp houden', samen een beleidsstuk schrijven over de ethiek van de uitvaartzorg (géén misbruik maken van kwetsbare mensen in kwetsbare situaties), ons gezamenlijk uitgangspunt (wij werken met een minimale marge op producten) en het samenwerken brengt ons veel, nog meer passie voor ons werk.

Dezelfde kwaliteit, dezelfde deskundigheid en een breed werkgebied (van de kop van Overijssel tot en met Friesland, en zuidwest Drenthe).

Wij zijn mensen graag van dienst!

 

 

Gonneke Haaksma & Berber de Haan

 

 Volg ons op facebook!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurbegraven
Het lichaam teruggeven aan de natuur. Afgelopen week waren we weer op de Natuurbegraafplaats Friesland in Nieuwehorne. Dit is de eerste natuurbegraafplaats in Friesland, er zijn ook plannen voor een tweede plek.

 

Voor het begraven in de natuur bestaat behoorlijke belangstelling, mensen vinden het een prettig idee: eeuwige grafrust, geen grafonderhoud, geen monumenten, gewoon een prettige plek om te bezoeken en om naar terug te gaan.

 

We hebben de oude opa begraven, bij het graf werden liederen gezongen en gedichten voorgedragen. Van harte en ongedwongen. De wind blies de bellen van bellenblaas van de kleinkinderen door de lucht.
Luchtig en natuurlijk begraven in het bos.

 

Wilt u meer weten over allerlei mogelijkheden van het begraven en cremeren, wilt u informatie over sfeervolle afscheidslocaties? Wij informeren u graag, altijd kosteloos en niet verplichtend.

Zie ook www.gonnekehaaksma.nl

 

Gonneke Haaksma

 

 

 

 

 

Schokkend afscheid en verder na verlies

 

Na ruim zeven jaar werkzaam in Zuidwest Friesland te zijn (wij komen ook in Harlingen, Leeuwarden, etc.) breidt het werkgebied zich steeds meer uit. Mond tot mond reclame gaat soms verder dan de grenzen van Friesland.

Naast Gonneke Haaksma Uitvaartzorg& Begeleiding zijn wij intussen ook mede eigenaar van Haaksma&deHaan Uitvaart in de regio Heerenveen.

 

Vanuit Haaksma & de Haan Uitvaart organiseren wij, uitvaartvrouwen Berber de Haan en Gonneke Haaksma, in samenwerking met de bibliotheek in Heerenveen op 25 januari de lezing van Marieke Poelmann.

 

Journaliste Marieke Poelmann beschrijft in haar boek Alles om jullie heen is er nog het plotselinge verlies van haar ouders. Een schokkend verlies waardoor alles in haar leven in een ander perspectief komt te staan. Marieke bespreekt in haar lezing dit grote verlies: haar belevenissen, de familie relaties, de rouw en de professionele begeleiding bij verlies. Onlangs schreef ze in het vakblad van de uitvaartbranche over haar ervaring met hulpverleners en de uitvaartonderneemster: de professionele uitvaartbegeleiding is betrokken en zichtbaar geraakt, maar kent intuïtief de juiste balans tussen persoonlijke begeleiding en gepaste afstand.

 

Wij zijn blij met de komst van Marieke. Zij kan uit de praktijk een helder beeld schetsen van het leven na de dood van haar ouders. Zij sluit met haar ervaring aan op onze missie: wij geven veel aandacht aan een goede begeleiding van de nabestaanden. Een goede begeleiding rondom de uitvaart geeft nabestaanden een gevoel van vrijheid, waardoor zij zichzelf kunnen zijn.

 

De avond begint om 19.30 en is rond 21.30 uur afgelopen.

De toegangsprijs bedraagt € 3,50 voor leden van de bibliotheek; niet-leden betalen €5,-. Aanmelden is gewenst op telefoon: 0513 792007.

 

 

 

                                        

 

"Het belangrijkste in mijn werk is nabestaanden begeleiden op zo'n manier dat zij goed afscheid kunnen nemen. Gewoon, zoals het bij hen past."

 

 

 

 

 

 

 

Ik haal graag de 'vaart' uit de uitvaart

 

Uitvaartonderneemster Gonneke Haaksma uit Top&Twel, werkzaam in Friesland en kantoorhoudend in Sneek, geeft in het blad Ondernemend Friesland (SWF) haar visie op het vak van uitvaartbegeleider. Alles snel en effcicient afhandelen sluit niet echt aan bij mensen in rouw. Het denken is vertraagd, er is sprake van een andere tijdsbeleving en gemoedstoestand. Daarom sluiten wij nauwkeurig aan bij de nabestaanden, de mens staat centraal. Haar jarenlange werkervaring met het begeleiden en ondersteunen van mensen (met allerlei leeftijden en diverse achtergronden), geeft een goede basis voor het vak als uitvaartondernemer. Een mensenmens met vakkennis.

Naast haar bedrijf Gonneke Haaksma Uitvaartzorg & Begeleiding is zij mede eigenaar van Haaksma & deHaan Uitvaart in de gemeente Heerenveen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten
Appartementen & Verhuur zeil- en motorboten

Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed
Taxateur&keuring woningen & bedrijfsmatigvastgoed

Agenda
za 6 maart 2021 Oud Papier
za 3 april 2021 Oud Papier

Activiteitenkalender:

- Kerkdiensten

MFC It Harspit

Café De Buorren

Hermes Tsjerke

------------------------------

Projecten

Werkgroep A7

- Top & Twel Duurzaam

- Top&Twel, Yn Beweging

- Brug Uitwellingerga

Uitgelicht
Driuwhout
Driuwhout
Biljarten
Realisatie TTT software