Prikbord

Bent u een inwoner van Top en Twel en wilt u ook een oproep of advertentie plaatsen in deze rubriek?

2022-02-23 16:54:52
woensdag 23 februari 2022

Tips voor een gif-vrije tuin

Help de wilde bijen en alle andere insecten die het zo moeilijk hebben, door nooit meer gif te gebruiken in uw tuin. Ook de roodborsten, egels, vleermuizen en andere insecteneters zullen u dankbaar zijn. Het tuinseizoen staat binnenkort voor de deur; hier enkele tips voor ecologische plaagdierbestrijding.

Wat te doen met bladluizen, mieren, wespen en naaktslakken als gif taboe is? Alle tuinen in Nederland bij elkaar vormen een enorm natuurlijk leefgebied voor insecten, dus samen kunnen we echt een verschil maken als we ecologisch tuinieren. Natuurlijk moeten de gifstoffen die zoveel ellende aanrichten worden verboden in de landbouw, de tuinbouw en tuincentra. Maar dat blijkt in de praktijk een lang, moeizaam proces. Voor het zover is, kunt u vrijwillig uw steentje bijdragen.

Mieren verwarren
Tenzij hordes mieren uw huis binnendringen en richting de jam marcheren, is er geen reden om ze te bestrijden. In de tuin ruimen ze juist dode insecten op en verspreiden zaden. Mocht u zich storen aan het zand tussen de steenvoegen dat uit hun nesten komt, dan is dat snel weggeveegd. Als ze over de ontbijttafel krioelen, kunt u een paar dingen doen.

Tip één: maak de mieren in de war. Leg iets op hun mierenpaadje dat sterk ruikt, zoals pepermunt, komkommer, zeepsop of koperen muntjes. Als u hun spoor onderbreekt, verdwalen ze. Zorg verder dat ze niets zoets vinden in uw huis en zoek de miereningang van uw huis om die hermetisch af te sluiten met lijm of kit. Vaak komen ze in een hoekje langs het deurkozijn binnen.

Slak-onvriendelijke planten
Iets goeds over slakken: ze eten verrotte plantenresten. Toegegeven, naaktslakken eten ook uw levende planten op en dat is jammer. Planten die ze niet lusten zijn akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltje, varen, Oost-Indische kers, lavendel en geurende kruiden. Plant daar dus flink wat van.

Maak verder gebruik van de natuurlijke vijanden van slakken – vogels – door uw tuin een fijne plek voor ze te maken. Ook kunt u de slakken lokken met een halve meloen en ze ver weg weer uitzetten. Minder vriendelijk, maar wel effectief is doormidden knippen. In één klap dood, geen pijn en als u ’s avonds een kniprondje doet, zijn ze de volgende ochtend vaak opgegeten door een egel.

Luizen fijnknijpen
Bij de eerste bladluizen in de tuin, knijpt u er een paar fijn op een blaadje. Natuurlijke luizen-vijanden zoals het lieveheersbeestje, ruiken dat en leggen hun eitjes dan in de buurt. Moeilijk, maar u moet de luizen dus even hun gang laten gaan, daarna lost het probleem zich vanzelf op.

Als de lieveheersbeestjes niet snel genoeg komen, dan kunt u ook zakjes met larven kopen en ophangen. Zo’n larf eet wel tachtig bladluizen per dag! En zorg verder voor bloeiende planten in uw tuin, zodat er genoeg voedsel is voor volwassen lieveheersbeestjes.

Wespen voeren
Meestal willen wespen niets met u te maken hebben; ze zoeken vliegen en muggen om hun larven mee te voeren. Daarvoor worden ze beloond met een zoete druppel die de larven afscheiden. Pas aan het eind van de zomer als de koningin sterft en dus geen eitjes meer legt, worden de wespen opdringerig. Ze vervelen zich en hebben ook geen zoete druppels meer. Die vinden ze dan in uw limonade.

In hun opdringerige fase kunt een paar meter verderop een schoteltje neerzetten met iets dat wespen lekker vinden. Iets zoets, of een plakje kaas. Leuk om te zien hoe ze steeds een stukje komen afbijten. U kunt ook een lege fles met een laagje bier ophangen, waar ze invliegen en verdrinken. Niet doen als het niet écht nodig is. Leven en laten leven, dat is de kunst.

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland
 


Marieke Verf (Grachtenplan) vroeg ons dit artikel van de Vogelbescherming te plaatsen. Marieke legt graag uit waarom:

“Ik denk dat er met mij heel veel mensen zijn die van vogels, de natuur houden. We wonen hier op een waanzinnig mooie plek in Nederland; laten we dat mooie koesteren door in ons handelen eraan mee te werken dat zo te houden/te verbeteren. Velen doen vanuit onwetendheid juist datgene wat ze qua gevolgen niet willen, ook ik. Vandaar de oproep om zaken die in bovenstaand artikel staan, toe te passen. We wonen in een dicht bevolkt land en juist tuinen en de manier waarop ze onderhouden worden, kunnen een wereld van verschil maken in biodiversiteit. Doen jullie mee?”
 


advertentie