2024-05-26 19:38:32
zondag 26 mei 2024

Collecte MS fonds 27 mei t/m 1 juni 2024

Over MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten niet hoe MS ontstaat en hoe de ziekte te genezen valt. Onderzoek is hard nodig. De volgende MS Collecteweek vindt plaats van 27 mei t/m 1 juni 2024. Duizenden collectanten en coördinatoren zetten zich dan vrijwillig in om geld op te halen.  Volgende week komen ze ook in Top en Twel langs.

Wat gebeurt er met de opbrengst?

Tijdens de collecte van 2023 is er ruim 1 miljoen euro opgehaald. De collecteopbrengsten worden ingezet om de missie van het Nationaal MS Fonds te realiseren: een toekomst zonder MS. Tot die tijd zijn we er voor alle mensen die nú met MS leven en hun naasten, met als doel het continu verbeteren van de kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg. Dit doen we door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en genezing van MS, onderzoeken en stimuleren van beter leven met MS en het creëren van bewustwording over MS in Nederland. Meer weten over waar je voor collecteert of waar je gift heen gaat? Bekijk hier het jaarverslag of lees meer over onze projecten.

Wat is MS?

Multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Symptomen bij MS

Mensen met MS hebben geen van allen dezelfde MS-klachten. Welke klachten er ontstaan, is afhankelijk van waar de ontsteking in het centrale zenuwstelsel zit. Een aantal klachten zijn: krachtverlies, blaasklachten, tintelingen en vermoeidheid.

Het stellen van de diagnose

Als je symptomen van MS hebt, kom je vaak via jouw huisarts bij de neuroloog terecht. De neuroloog hoort de klachten aan en doet lichamelijk onderzoek. Meestal maakt hij een MRI-scan van de hersenen en ruggenmerg. Als er sprake van MS is, zijn er afwijkingen op de scan te zien. Bij twijfel is verder onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit het afnemen van een lumbaal punctie, waarbij er met een naald vocht rond de hersenen en ruggenmerg wordt afgenomen. In het laboratorium kijkt men of er ontstekingscellen in het vocht te vinden zijn. Soms is een aanvullend bloedonderzoek nodig om andere ziektes uit te sluiten.

Vormen van MS

Er bestaan verschillende vormen van MS : relapsing remitting MS, secundair progressieve MS, primair progressieve MS en CIS. De meest mensen met MS hebben relapsing remitting MS. Deze vorm gaat gepaard met aanvallen, ook wel schubs genoemd. Periodes van aanvallen en herstel wisselen elkaar af. In sommige gevallen gaat relapsing remitting MS over in secundair progressieve MS. Er zijn geen aanvallen meer, maar de MS-klachten nemen geleidelijk toe en herstellen niet meer. Mensen met primair progressieve MS gaan geleidelijk achteruit. Soms is er sprake van CIS, clinically isolated syndrome. Er is dan één aanval geweest en de klachten lijken op MS-klachten. De arts kan geen diagnose MS stellen, omdat meer onderzoek nodig is.

Situatie in Nederland

Er zijn in Nederland 25.000 mensen met MS. Iedere dag krijgt iemand in Nederland de diagnose MS.  De eerste symptomen laten zich meestal zien wanneer mensen tussen de 20 en 40 jaar oud zijn, het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Er bestaan medicijnen die de ziekte af remmen, maar een oplossing voor MS is er (nog) niet.


advertentie