Recreatie

In het tweelingdorp Oppenhuizen en Uitwellingerga (kortweg Top & Twel) vind je geen massatoerisme. Toch weten jaarlijks vele vakantiegangers de weg naar onze dorpen te vinden, want je kan er te kust en te keur op het gebied van watersport en recreatie. Veel ondernemers uit onze dorpen zijn dan ook werkzaam in deze branche.

Door de gunstige ligging, centraal in het Friese merengebied (op korte vaarafstand van onder andere het Sneekermeer) zagen de Top en Twelsters al snel dat er met de watersport een nieuwe inkomstenbron kon worden aangeboord. Al in de 30-er jaren van de vorige eeuw werden er zeilboten gebouwd en verhuurd, of er werden wedstrijden mee gevaren. De zeilscholen bezorgden de jeugd niet alleen een vakantie die ze zich nog steeds zullen herinneren, maar ook de beginselen van de zeilsport werd hen bijgebracht. En we zijn altijd met de tijd meegegaan. Nu zien we in het zomerseizoen dagelijks de sloepen wegvaren bij de verhuurders en volgen de stand-up paddlers (suppers) in eigen tempo hun route over het water.

Watersport

De jachthavens en jachtwerven in onze dorpen bieden vele mogelijkheden. Naast een ligplaats en (winter)stalling voor je pleziervaartuig kun je er ook terecht voor onderhoud en restauratie. Maar een boot huren is ook in Top & Twel geen enkel probleem. Er zijn meerdere botenverhuurders. Van skûtsje tot sloep of van zeilboot tot luxe motorkruiser; het is allemaal mogelijk.

Van oudsher staan de Top & Twelsters bekend om hun vakmanschap op het gebied van scheepsbouw. Er is ruime kennis en ervaring aanwezig. Of het nu gaat om restauratie van authentieke schepen of nieuwbouw en inrichting van moderne jachten. In Top & Twel draaien ze hun hand er niet voor om.

Nieuwsgierig geworden? Blader dan eens door de bedrijvenindex. Je vindt in de watersportdorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga vast datgene wat je zoekt. 

Horeca
Naast de vele gezellige watersportplaatsen in onze omgeving zijn er ook in Top en Twel diverse horecagelegenheden te vinden waar je terecht kan voor een hapje, een drankje of een overnachting.


advertentie