Varen/zeilen in het Friese Merengebied

Oppenhuizen en Uitwellingerga zijn bekende watersportdorpen en daarom bij uitstek hét startpunt voor een leuke dagtrip, een groepsactiviteit of een vaarvakantie op de Friese wateren. En het maakt niet uit of je actief wil meezeilen op een skûtsje of ontspannend wil sloepvaren. Het is allemaal mogelijk. Ook vind je in de omgeving kano- en suproutes.

Daarnaast zijn in onze dorpen diverse horecagelegenheden te vinden waar je terecht kan voor een hapje, een drankje of om te overnachten in bijvoorbeeld een bed & breakfast. Ligplaatsen zijn er aan de De Skou, de Afkelânsdyk of in één van de jachthavens.

De sloepvaarders adviseren we om zeker even achter onze dorpen langs te varen over It Ges. Daarnaast biedt het meren- en poelengebied alle mogelijkheden voor de waterrecreanten om volop te genieten van onze mooie omgeving. 

Fietsen: Rûntsje Snitser Mar

Het rondje Snitser Mar is een fietsroute van zo'n 42 kilometer, waarbij je naast Top en Twel ook door mooie dorpen als Joure, Goingarijp en Terherne fietst. Vanaf de de Ald Skou bij Jirnsum fiets je langs het water dwars door de natuur over de Griene Dyk naar watersportstad Sneek en zo weer terug naar Top en Twel.

Het 'rûntsje Snitser Mar' is erg populair bij fietsers. Steeds meer voorzieningen worden gecreëerd om wandel- en fietsroutes in onze omgeving te combineren met ligplaatsen voor de watersportrecreanten. Zo kan een ieder ons mooie landschap op meerdere manieren beleven.

Andere fietsroutes
Uiteraard zijn er ook andere fietsroutes, bijvoorbeeld richting het pittoreske watersportdorp Langweer. Even de Langweerdervaart oversteken met het pontveer en voor je het weet, zit je of op een terrasje in de gezellige dorpsstraat van Langweer of fiets je door de Sint Nykster bossen.

Via de Fietsroute-knooppunten kun je natuurlijk ook je eigen route uitstippelen. Helaas negeert dit knooppuntennetwerk het dorp Uitwellingerga. Wij adviseren om niet alleen door Oppenhuizen, maar zeker ook door de fraaie dorpskom van Uitwellingerga te fietsen. Via de brug over het Prinses Margrietkanaal kom je automatisch en zonder omwegen weer terug op route.

Wandelen: Rûntsje Top en Twel

Met de aanleg van de wandel-/fietsbrug De Westpolderbrêge over de Broeresloot in juli 2020 is het mogelijk geworden een heus rondje Top en Twel te wandelen. Een route van ongeveer 5,5 kilometer.

Start is het Rasterhoffpark aan de rand van Sneek. Daar kun je eventueel ook je auto parkeren. Over de  Westpolderbrêge kom je in de Westpolder van Oppenhuizen. Waar aan de ene kant het verkeer van de snelweg A7 voorbijraast, zie je aan de andere kant de natuurrijke omgeving van de Wite en Swarte Brekken en de Leijepoel. Aangekomen bij het Prinses Margrietkanaal ga je onder de brug door en kom je in de dorpskom van Uitwellingerga en niet veel later Oppenhuizen. Over de Broereslootsbrug op het Noardein wandel je via industrieterrein Houkesloot weer terug naar het Rasterhoffpark

Bezienswaardigheden zijn de beide kerken van Top en Twel, die in de zomermaanden ook op zaterdagmiddag geopend zijn ter bezichtiging. Onderweg zijn meerdere rustpunten, waar ook koffie, thee of fris te verkrijgen zijn.


Wandelroute 'Kop fan de Bloksleatpolder'
Ten zuiden van Uitwellingerga richting Joure is in de Blokslootpolder een wandelroute van ca 3,5 kilometer over de polderdijk aangelegd door Staatsbosbeheer. In dit 80 hectare groot natuurgebied loopt het pad langs de Langsturtepoel, de Gudzekop, de Noarder Alde Wei en de Goaiïngarypster Puollen. De polder is broedplaats voor de steeds zeldzamere weidevogels zoals de grutto, tureluur en de leeuwerik. Om weidevogels in de broedtijd rust te gunnen, wordt er tot 15 juni niet gemaaid. 


advertentie