2023-11-22 17:22:12
woensdag 22 november 2023

Sloop woningen Bonningastrjitte in volle gang

Het moment is daar! De sloopwoningen in de Bonningastrjitte gaan nu definitief tegen de vlakte. Eén blok per dag wordt met de grond gelijk gemaakt en daarmee komt voor deze woningen in een week tijd een einde aan 70 jaar geschiedenis. 

De ooievaarsbuurt, zo werden de gezinswoningen destijds ook wel genoemd. Pasgetrouwden die aan hun eigen toekomst konden bouwen. Maar ook ouderen, alleenstaanden en starters vonden er hun plekje, midden in de dorpskern van Oppenhuizen. Velen kwamen en gingen in al die jaren, maar dat gold niet voor iedereen. Sommigen wonen er al ruim veertig jaar. Maar de staat van de woningen is inmiddels door de tijd ingehaald en ze gaan plaatsmaken voor iets nieuws.

Voor de bewoners is dat best even een omschakeling. Zij hebben nu tijdelijk onderdak elders en moeten twee keer verhuizen in korte tijd. Dat heeft de nodige impact en is niet zomaar iets, vinden ze bij woningcorporatie Elkien. Daarom waren de bewoners woensdagmiddag uitgenodigd om nog één keer bijeen te komen op het oude stekje waar ze gewoond hebben. Even een gezamenlijk moment, voordat het terrein definitief is veranderd in een bouwplaats.

Sloophamer
Symbolisch mochten Herre Spoelstra en Theo Bouwhuis met de sloophamer aan de slag. Een toiletpot en een muurtje van de oorspronkelijke berging moesten het ontgelden. Daarna was er nog een koffiemoment in it Harspit met projectleiders en medewerkers van Elkien en bouwbedrijf Dijkstra Draisma.

Daar werd ook alvast vooruitgekeken op de wijkvernieuwing. Twaalf nieuwe huurwoningen, duurzaam gebouwd met een vrijwel volledige houten constructie, komen ervoor terug. Komende zomer worden ze opgeleverd en als alles volgens de planning verloopt, krijgen de terugkerende bewoners nog voor de bouwvak de sleutels uitgereikt. Ondertussen kunnen ze alvast nadenken over de keuze van een nieuwe keuken voor hun nieuwe huurwoning en in welke kleur.

 


advertentie