2025-07-07 21:55:28
zaterdag 12 juli 2025

De zomer, een mooie tijd om te dromen en plannen te maken voor de winter!

Wie heeft een idee voor onze dorpen en zou daar mee aan de slag willen! Kom 18 september naar de Bijeenkomst Uitvoering Dorpsvisie Top en Twel in It Harspit. Vertel over je idee, zoek dorpsgenoten die het samen met je willen doen en maak gebruik van de ervaring die er is. Na de zomer staan de wintermaanden alweer voor deur, mooi om nu de tijd te gebruiken om ideeën op te doen.

De droom van Top en Twel uit de dorpsvisie staat nog fier overeind en heeft al verschillende dorpsgenoten geïnspireerd met grotere en kleinere acties en initiatieven.  Er is een commissie Wonen, bestaande uit inwoners Top en Twel, die zich inzet om de woonambitie waar te gaan maken. Ook wordt er nagedacht over ruilbeurzen en mogelijk zelfs ruilkastjes, maar ook over mogelijkheden hoe we de kleine boodschappenals ook het sociale aspect van de superrr kunnen vervangen. Volg topentwelonline en social media voor meer informatie.

Laat de droom van Top en Twel ook jou deze zomer inspireren!

In de droom zien we een Top en Twel waarin we ons DNA hebben omarmd en versterkt. Het karakter van onze dorpen is gevormd vanuit het omgaan met water en ons wonen. Onze bedrijvigheid en recreatiemogelijkheden worden nog steeds door het water gemarkeerd. Het is onze tweede natuur. 

We zijn trots op onze dorpen met een rijke historie als vaartdorp met kenmerkende ‘zichtlijnen’ en prachtige (boeren)draaibruggen als levend bewijs. Maar ook het actieve verenigingsleven maakt hiervan onderdeel uit. We durven te doen waar anderen van dromen. We zijn een tweelingdorp, een vaartdorp. En ... we willen ‘t graag zelf doen. 

Iedere Top en Twelster familie heeft wel een oom of tante in het buitenland. Velen zijn uit onze dorpen geëmigreerd. Daar was lef voor nodig, je moest geloven in je eigen dromen. En je moest ‘t zelf doen, want niemand ging het voor je regelen. Onze droom is dat we dat lef, dat nog steeds in ons DNA zit, nu voor ons tweelingdorp inzetten om de toekomst vorm te geven. 

Ons tweelingdorp deelt DNA en kent twee harten die in de dorpsvisie zijn beschreven. Het ene hart is ontmoeten, waarin we sport, cultuur, ons doarpshûs en de school samen laten gaan. Het andere hart is ons water waarin we aanlegplekken (de Skou), voorzieningen, wonen en natte bedrijvigheid (in de breedste zin) elkaar laten versterken. 

In onze droom krijgt de jeugd de ruimte. Zij zijn onze toekomst en hun droom voor de toekomst moeten we realiseren in de wens van nu. Ze hebben een woonplek, een ‘hart’ om te ontmoeten en een toekomst nodig, waarin de jeugd (straks ouder en wijzer) verbonden is en blijft met Top en Twel. 

Onze ambitie is helder. Voor iedereen is een woonplek passend bij zijn/haar leven. In onze droom bouwen we (deels) drijvende woningen die staan in waterbergingsgebied met een tuin bij laag water en een vlonder bij hoog water. We bouwen ook op de hogere delen en hebben zo het water alweer omarmd. Gemakkelijk … nee, maar door lef te hebben zetten we onszelf op ‘de kaart’ en kunnen we partijen aan ons binden om ’t zelf te (laten) doen. 

We zien ook een woonplek voor ons waarin jong en oud elkaar stimuleren en helpen met reuring en ervaring. Dat hoeft niet overal, maar kan op enkele plekken in het tweelingdorp. Hier ontmoeten vorm en functie elkaar, omdat de inrichting van de openbare ruimte het makkelijk maakt om elkaar te ontmoeten en zorg te hebben voor elkaar. Met zulke bijzondere oplossingen is Top en Twel de toenemende en schraler wordende (ouderen)zorg voor.

We creëren flexibele woonoplossingen zodat we mee kunnen bewegen met de behoefte aan woningen. Tiny houses die nu benut kunnen worden door starters en later, als de starters van nu een gezin vormen, bijvoorbeeld kunnen dienen als recreatie- of aanleunwoning. Vast op een andere plek want ze zijn verplaatsbaar. Natuurlijk blijven er altijd starterswoningen nodig, maar door nu lef te hebben voorkomen we wellicht leegstand later. Misschien staan die tiny houses wel op de hogere delen? We realiseren het in elk geval zelf als tweelingdorp.   

In onze mooie en fijne leefomgeving is de cultuurhistorie van Top en Twel zichtbaar. De auto is te gast en iedereen kan op z’n gemak door de dorpen wandelen en fietsen met hier en daar historische doorkijkjes op en over het water. De weidse en natuurlijke omgeving zijn kenmerkend voor ons tweelingdorp. We zijn een enclave in het groen en met streekeigen struiken en bomen beschermen we ons tegen industrieel geluid en lawaai van de A7. In zo'n natuurlijke omgeving brengt een ontspannen vaar-, fiets- of wandeltocht je vlot in Sneek en omgeving. Natuurlijk zijn de gasboringen gestopt en rijden we vanaf de Horse maximaal 80 km op de N7. 

We hebben het lef gehad om onze eigen energiebron op te richten, die in de energiebehoefte van al ons wonen, ondernemen en recreëren voorziet. We wonen en ondernemen energieneutraal en circulair en daarmee is er geen energie-armoede meer in Top en Twel, ook niet bedrijfsmatig! 

Wonen en ondernemen horen bij Top en Twel en zijn onderdeel van ons DNA. Ons waterhart stimuleert ‘natte’ bedrijvigheid op en langs het water. Groots waar dat kan, kleiner waar dat passender is. Wie heeft er geen ligplaats voor z’n boot in Top en Twel of weet niet waar hij terecht kan voor onderhoud of een (technische) vraag? We hebben ons niet vergist in de stimulans en onderlinge versterking die daarvan uitgaat. Bedrijven in het tweelingdorp geven werkgelegenheid en met ruimte om te wonen krijgen we er sociaal kapitaal voor terug. Dat is broodnodig voor toekomstbestendig leven en werken. 

We dromen van een gastvrij tweelingdorp. We omarmen de toerist en durven toerisme als een pijler onder de leefbaarheid van ons tweelingdorp te plaatsen. We geven ons niet over aan het toerisme, maar verleiden toeristen wel om langer in ons tweelingdorp te (ver)blijven. Er is, ook voor onszelf, een zomeragenda voor pop-up hapjes en drankjes, een vaste tijd en plaats, in elk geval in de zomermaanden, om een boodschapje te doen (of om deze te laten bezorgen) en het hele jaar door zijn er goede fiets-, vaar- en wandelpaden.

Onze rijke historie als vaartdorp met zijn unieke karakteristieken en de gedurfde oplossingen voor wonen, ondernemen en recreëren zijn door het hele tweelingdorp te lezen en te ontdekken. We geven inhoud aan de Friese paradox: we zijn misschien niet het rijkst, maar wel het gelukkigst en we hebben de hoogste waardering voor onze prachtige dorpen. 

Samen krijgen we de plannen voor elkaar om in 2045 terugkijkend te kunnen zeggen: ‘dat wie sa gek noch net, dat hawwe wy mar moai foar elkoar krigen.’

De uitvoering van de dorpsvisie van Toen naar Toekomst wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Doarpsbelang Top & Twel
  • Ondernemersvereniging Top & Twel (OVTT)
  • Energiecoörporatie Top & Twel (ECTT)
  • MFC It Harspit
  • Protestantse Gemeente Top & Twel


advertentie