2022-01-27 15:26:47
donderdag 27 januari 2022

Komend weekend Nationale Tuinvogeltelling 2022

Van 28 januari tot en met 30 januari 2022 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Hoe werkt het?
Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen:

  • Tel op vrijdag 28 januari, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.
  • Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.
  • Je telling geeft je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur.

Op de site vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling vind je alle informatie over deze telling en over tuinvogels. In een instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe je nou precies moet tellen.

De huismus de meest getelde
In 2021 heeft de huismus gewonnen met 514.993 tellingen. Zo won de mus het vierde jaar op rij. Op plaats twee stond de koolmees en op nummer drie de pimpelmees. 

Bron: IVN Natuur Educatie


advertentie