2022-06-30 21:29:37
donderdag 30 juni 2022

Thuis bij Theo en Riemie

Wonen in een huis waarvan je weet dát het gesloopt gaat worden, maar niet wannéér, valt niet mee. Het huis van Theo en Riemie Bouwhuis is begin jaren 50 van de vorige eeuw gebouwd en voldoet niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Renoveren is niet rendabel, dus is sloop en nieuwbouw verstandiger.

“Hoe moeilijk we het ook vinden dat dit allemaal verdwijnt, we snappen het wel”, zegt Riemie. “Het huis is slecht geïsoleerd, we hebben schimmel op de muren en de vloer zakt door. Maar dat we nu al sinds 2019 met de wetenschap leven dat dit huis gesloopt wordt, terwijl we nog steeds geen idee hebben wanneer, is heel vervelend. Bij alles wat er moet gebeuren denk je: Ach, dat is de moeite niet meer.”

“Het behang laat bijvoorbeeld los”, vult Theo aan. “En we zouden boven nieuwe vloerbedekking moeten hebben. Maar daar beginnen we nu niet meer aan. Wat mij betreft moet het nu maar gaan gebeuren. We zaten er niet op te wachten, maar als het dan toch moet, dan maar snel. Hopelijk krijgt Elkien snel de 70% instemming van de bewoners en worden er geen vleermuizen of andere beschermde dieren gevonden. Want dan kan het allemaal nog wel een poosje duren!”

De woning is aan drie kanten omgeven door een mooie tuin. Theo maakte er met oude geeltjes kunstige paadjes en de borders staan vol mooie planten, struiken, bloemen en bomen. “Dat vind ik misschien nog wel het ergste”, zegt Riemie. “Dat we deze tuin kwijtraken. We hebben er in de 43 jaar dat we hier wonen zo’n mooi plekje van gemaakt…”

Theo en Riemie Bouwhuis wonen al hun hele leven in Oppenhuizen. Allebei groeiden ze op op een boerderij. Theo aan de ene kant van het dorp, Riemie aan de andere. In hun jeugd kenden ze elkaar niet want Theo’s familie was katholiek, terwijl Riemie uit een protestants gezin kwam. Theo: “Ik moest naar school in Sneek want mijn vader mocht als katholiek geen lid worden van de christelijke schoolvereniging. Daardoor had ik vroeger geen schoolvriendjes in Oppenhuizen.”

Sinds hun trouwen in 1979 wonen Theo en Riemie in het huis aan de Bonningastrjitte. Ze kregen drie kinderen, die inmiddels alle drie het huis uit zijn maar nog wel in de buurt wonen. Handig, want inmiddels zijn er kleinkinderen die vaak bij pake en beppe over de vloer komen. Het zijn niet de enige kinderen in huis, want Riemie heeft als gastouder al jaren oppaskinderen. “Die zullen deze plek ook wel gaan missen”, zegt Riemie. “Ze kunnen hier heerlijk buitenspelen in de tuin of in het speeltuintje dat aan onze tuin grenst. Maar ja, het komt zoals het komt.”

Artikel en foto overgenomen van: www.elkien.nl


advertentie