2022-09-11 18:54:08
zondag 11 september 2022

Nyck de Vries rijdt in foutloos Formule 1-debuut naar negende plaats

Nyck de Vries is bij zijn debuut in de Formule 1 negende geworden. Op het circuit van Monza in Italië reed de Fries een foutloos race. De Vries ging als achtste van start op het historische circuit in Italië, naast Max Verstappen. De wereldkampioen vertrok als een speer, maar De Vries deed het ook verdienstelijk: hij behield zijn achtste plek.

In de beginfase zat De Vries lang achter Alonso en Norris en vlak voor Zhou. Hij moest een plekje verlies toestaan aan Carlos Sainz. De Spanjaard was achteraan gestart wegens een motorwissel, maar haalde in zijn snelle Ferrari de ene na de andere auto in. De Vries was op de iets snellere, zachte banden begonnen. Na een pitstop ging hij naar de mediums en zakte hij terug naar de veertiende plek. Langzaamaan won hij weer wat plekjes, omdat veel concurrenten later de pit ingingen.

Vijftien rondes voor het einde lag De Vries zodoende tiende, dat zou goed zijn voor een WK-punt. Nog steeds met Zhou vlak achter zich bleef De Vries verwikkeld in de strijd om de punten.

Safety car
In ronde 48 van de 53 kwam er een safety car, omdat Daniel Ricciardo zijn auto in de muur parkeerde. Dat betekende dat De Vries nog een plekje klom, maar ook dan de concurrente achter hem dichterbij kwam. De mediumbanden van De Vries hadden het zwaar, maar omdat de situatie met de safety car zo lang duurde, hoefde De Vries maar een rondje zijn negende plek te verdedigen.Dat lukte zonder problemen en zodoende kwam De Vries op een verdienstelijke negende plaats over de finish. Dat leverde h em twee WK-punten op.

'Driver of the Day'
De overwinning in Italië ging naar Max Verstappen, die daarmee zijn voorsprong in de WK-stand verder uitbreidde. Bij de volgende race, over drie weken in Singapore, kan de Nederlander zijn titel al prolongeren. "Wow, wow, dankjewel!", zei Nyck de Vries meteen na de race tegen zijn teamleiding. "Ontzettend bedankt, dit was geweldig. Punten bij m'n debuut, dankjewel! En oef, mijn schouders zijn kapot!" De Vries werd door de kijkers van de Formule 1 verkozen tot 'Driver of the Day'.

Dat de negende plaats (en de twee WK-punten) een hele prestatie is, mag duidelijk zijn. Tot nu toe had Williams nog maar vier punten gepakt dit hele seizoen. Die kwamen allemaal op het conto van Alexander Albon, die nu ziek was en zijn plekje afstond aan De Vries. Albon was in vijftien wedstrijden één keer negende en tweemaal tiende geworden.

FIA onderzoekt moment De Vries
Na de race kwam het nieuws naar buiten dat de wedstrijdleiding van de FIA een moment tussen De Vries en Zhou onderzoekt. De Fries zou mogelijk gevaarlijk hebben gereden. Dat was nog even spannend, maar De Vries kwam er met een reprimande mee weg.

Bron: Omrop Fryslân


advertentie