2022-12-18 13:16:58
zondag 18 december 2022

Op weg naar een duurzame en toekomstbestendige dorpsvisie

Op woensdag 30 november was er een informatieavond in it Harspit over de start van het duurzaam dorpsplan voor Oppenhuizen en Uitwellingerga. Deze avond werd georganiseerd door Dorpsbelang, Top&Twel Duurzaam en de EnergieCoöperatie Top en Twel (ECTT). Een verslag van de bijeenkomst vind je hieronder:

Beste dorpsgenoten, bêste doarpsgenoaten,

Woensdagavond 30 november hebben zo'n 25 Top- en Twellers met elkaar een start gemaakt met een duurzame en toekomstbestendige dorpsvisie voor Top en Twel. De bijeenkomst werd professioneel begeleid door Lucie Gelderblom van en Johannes Lankester van Doarpswurk.

Lucie en Johannes hebben ons meegenomen in de 5x beter bezig 'regels' die helpen om ideeën en acties optimaal te toetsen aan toekomstbestendigheid en duurzaamheid. Deze avond hebben we met elkaar de 5 'regels' om dit te doen, leren kennen. Op een speelse en zeer geanimeerde manier.

We werden in 5 groepen verdeeld en iedere groep kreeg een doos met items die we moesten sorteren aan de hand van 1 van de 5 regels.

5x Beter Bezig:

De basisregel:  voorbeelden:
Zorg voor jezelf en voor elkaar  thee van pickwick of van fair trade
Wees zuinig met materialen  repareren of weggooien
Wees zuinig met energie en water      ledlamp of gloeilamp
Doe het gifloos  wieden of bestrijdingsmiddel
Geef ruimte aan de natuur   stenen of groen


Aan het einde van de avond heeft bijna iedereen aangegeven er nog een keer bij te willen zijn en samen met een groepje het huiswerk te willen maken voor de volgende bijeenkomst. Uiteindelijk willen we zo komen tot een duurzame en toekomstbestendige dorpsvisie.

Als Energiecoöperatie TT, werkgroep Duurzaam TT en Doarpsbelang TT zijn we heel blij met de betrokkenheid en het enthousiasme uit het dorp. Wordt vervolgd woensdag 11 januari 2023 om 19.30u 't Harspit

Mocht je nog vragen hebben of toch graag mee willen doen, laat het (een van ons) weten!

Hans Dijkstra                Werkgroep Duurzaam Top en Twel   06-12827144
Corrie Dam                   Energiecoorperatie Top en Twel        06-53369415
Annet Schukken            Doarpsbelang Top en Twel                06-14862619

Wij wensen iedereen een goed uiteinde 2022 en mooie start 2023!
Wy winskje elkenien in goed úteinde 2022 en moaie start 2023!


advertentie