2023-02-12 17:53:10
zondag 12 februari 2023

Gevalletje vogelgriep op de Noardein

Deze doodzieke gans is zaterdagochtend opgehaald door de dierenambulance. Het dier werd aangetroffen op de Noardein en vertoonde alle symptonen van de vogelgriep. Sinds oktober vorig jaar heeft Europa te maken met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Onder vogels is de ziekte zeer besmettelijk en dodelijk, zowel onder pluimvee als wilde vogels. Eind januari werd in Abbega nog een leghennenbedrijf geruimd vanwege de uitbraak van vogelgriep. Sindsdien geldt er binnen een straal van 10 kilometer rond dit bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee.

Voor mensen is de vogelgriep meestal niet gevaarlijk. Afgeraden wordt de besmette dieren aan te raken met blote handen en geadviseerd wordt uitwerpselen van besmette vogels te reinigen met bleekwater. Honden en katten kunnen namelijk wel gevoelig zijn voor vogelgriep.

Vogelgriep komt dus ook in onze omgeving voor en het is goed om waakzaam te zijn wanneer je (meerdere) besmette of dode vogels aantreft. Wat je precies moet doen, is te lezen op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

 


advertentie