2023-04-08 14:14:38
zaterdag 8 april 2023

Nieuw gemaal bij de Leijepoel

De werkzaamheden aan het nieuwe gemaal Leijepolder zijn eind maart afgerond en het gemaal is inmiddels in productie. Daarmee houden de inwoners van Oppenhuizen en Uitwellingerga ook in de toekomst droge voeten. Eind september is in opdracht van Wetterskip Fryslân gestart met de bouw van het gemaal bij  Oppenhuizen in de Westpolder. Het nieuwe gemaal Leijepolder vervangt het oude uit 1974 en heeft in totaal ruim 350.000 euro gekost.

Het oude gemaal aan de Leijepoel was aan vervanging toe omdat de bemalingsinstallatie al 48 jaar oud was en het einde van de technische levensduur bereikt had.

Gemaal Leijepolder
Het gemaal bemaalt de polders rond de dorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga aan beide kanten van de snelweg A7. Dit gebied is ongeveer 250 hectare groot. De nieuwe pomp verwerkt per minuut 20 kuub (20.000 liter) water. Het water wordt via een nieuwe uitstroomput geloosd in de Leijepoel op de Friese boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten).

Met het nieuwe gemaal kan water in de polders beter op peil gehouden worden. In perioden van extreme neerslag moet er meer water worden afgevoerd. Belangrijk voor de vismigratie is dat het nieuwe gemaal een visvriendelijke pomp heeft gekregen. Zo kunnen vissen ongeschonden van de polder naar de Friese boezem zwemmen.

Bron: Wetterskip Fryslân 


advertentie