2023-04-14 10:51:38
vrijdag 14 april 2023

Top & Twelster-skûtsje centraal bij grote hulpverleningsoefening

Help! Het Top & Twelster skûtsje is aangevaren door een binnenvaartschip, maar geen paniek want gelukkig ging het om een oefening.

De hulpverleningsoefening speelde zich af bij een eilandje in de Grutte Brekken bij Lemmer met vaartuigen, slachtoffers in het water, brand, aanvaring, gevaarlijke stoffen. Alles zo realistisch mogelijk in scène gezet.

Grote oefening 
Het Top & Twelster-skûtsje stond centraal tijdens deze grootscheepse oefening, verdeeld over vier avonden. Op het skûtsje zit een groep van ongeveer 25 personen te barbecueën. Na de aanvaring met het vrachtschip breekt er brand uit, waarbij diverse personen gewond raken en in het water vallen. Sommige slachtoffers zitten vast in het ruim van het skûtsje. De hulpdiensten moeten alles in goede banen leiden en afhandelen. Het doel is om alle slachtoffers naar het vaste land te krijgen waar ze worden opgevangen voor verdere zorg.

Aan de oefening hebben vele instanties meegedaan zoals Veiligheidsregio Fryslân, ambulancediensten, Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Gemeente Súdwest-Fryslân en Fryske Marren, samen met professionele watersportondernemers die vaak als eerste ter plaatse zijn.

Respect
De bemanning van het Top & Twelster- skûtsje laat weten dat ze onder de indruk waren van de hulpverleningsoefening. "Wat een script! Vele gewonden in het water, op het land en in het skûtsje. Brand op het skûtsje, op de wal en in het vrachtschip. Een grote oefening voor vele hulpdiensten, indrukwekkend. Ze hadden geen gemakkelijke klus. Respect!"

Skûtsjesilen Langweer
Was de oefening een mooie en zinvolle ervaring, snel moet het skûtsje weer geprepareerd worden voor de eerste wedstrijden. Dit weekend is het Top & Twelster-skûtsje namelijk alweer present bij de aftrap van het watersportseizoen met wedstrijden op de Langweerder Wielen.


advertentie