2023-04-21 09:09:58
vrijdag 21 april 2023

‘Top en Twel - Toen en Toekomst’ leeft! Infoavond drukbezocht

Donderdagavond werd duidelijk dat 'Top en Twel - van Toen naar Toekomst' leeft. Zo’n 80 inwoners van Top en Twel woonden de informatiebijeenkomst in It Harspit bij. Men wilde onder andere meer weten over de totstandkoming van de nieuwe dorpsvisie en de bijbehorende enquête. Jong en oud was vertegenwoordigt waarbij de grote aanwezigheid van jongeren opmerkelijk was. Zij werden eerder door betrokken vrijwilligers bezocht in de keten en hebben aan de oproep om te komen gehoor gegeven.

Na de opening werd al snel duidelijk dat een antwoord op de vragen nog even op zich lieten wachten. Het eerste uur stond namelijk in het teken van Top en Twel in vroegere tijden. Ids Kuindersma leidde de mensen vanaf de ijstijd, via 700 jaar voor Christus naar overstromingen in de 19de eeuw. Er volgde later beeldmateriaal van de tramweg en van de in 1978 geopende snelweg met tunnel. Eenmaal aangekomen bij het heden werd duidelijk dat er veel veranderd is. Top en Twel is een vaardorp met veel bedrijvigheid en een rijk verenigingsleven. Helaas zijn de fietsenmaker, galanteriezaak en kort geleden de supermarkt uit het straatbeeld verdwenen. Algemene conclusie is wel: Top en Twel is een tweelingdorp dat leeft.

Na de pauze was het tijd voor de toekomst. Twee jongeren uit het dorp, Pier Visser en Jana Jaasma, nemen vol enthousiasme de presentatie voor hun rekening. Zij leggen stellingen voor, overgenomen vanuit de enquête, waarop de aanwezigen door een rood of groen kaartje in de lucht te houden kunnen antwoorden. De zaal kleurde meestal groen en dat wierp na enige tijd een kritische noot uit het publiek op. Er werd opgemerkt dat de avond meer ten dienste leek te staan van verduurzaming van het dorp, dan dat het om een dorpsvisie ging. Vragen als ‘koopt u weleens tweedehands artikelen’, ‘zou u groente uit eigen dorpstuin kopen’, ‘gebruikt u gif in uw tuin’ en ‘deelt u weleens gereedschap met uw buren’, versterkten het beeld van die groene insteek.

Daarna ging de een na de andere vinger omhoog en bleek er onvrede te heersen over de manier van vraagstelling in de enquête. Met name de vele aanwezige ondernemers vonden de vragen nogal suggestief en ten nadele van het bedrijfsleven. Corrie Dam en Annet Schukken namen het woord over. Zij legden uit hoe de enquête tot stand gekomen is en dat het van groot belang is dat veel mensen hun mening laten horen. Ze gaven ook toe dat zij graag een bredere werkgroep hadden gewild. Er werd opgeroepen tot deelname en men kon tips en suggesties achterlaten in de ideeënbus. Hun insteek is een dorpsvisie die breed gedragen wordt door het dorp. 

Dat een dergelijk document belangrijk is, bleek wel uit een opmerking van één van de aanwezigen. Hij gaf aan dat de nieuwe omgevingswet vraagt om een dorpsvisie die vervolgens mede bepalend zal zijn voor toekomstige plannen. De vorige visie dateert van 2003, dus de nieuwe zal toekomstbestendig moeten zijn. Onder andere de gemeente zal beslissingen en beleid toetsen aan dit document. Dit belang werd afgelopen week bij meerdere inwoners al duidelijk wat leidde tot kritische noten en een verzoek tot verbetering van de onderzoeksmethode. 

Deze avond was de eerste publieke start van dit project. Nog voor de zomer zal er opnieuw een avond georganiseerd worden waarin aandacht is voor de onderzoeksresultaten en de duiding van de uitkomst. Na de zomer komt er een bijeenkomst waarin een concept van de nieuwe dorpsvisie wordt neergelegd. Feit is dat een groep gedreven vrijwilligers zich inzet voor de toekomst van Top en Twel en dat meerdere dorpsbewoners bereid zijn mee te denken. De avond sluit af met woorden van de twee jonge presentatoren die hun hart laten spreken en die een warm applaus krijgen. Bij het verlaten van de ruimte nemen de aanwezigen de laatste boodschap op het scherm op hun eigen manier mee naar huis. ‘Samen voor een sterke dorpsvisie!


advertentie