2023-05-31 18:32:22
woensdag 31 mei 2023

De dag voordat Janny Brouwer de Alpe d’Huez beklimt

Afgelopen zondag vertrokken er vanuit Dronten vijf busjes, waarvan twee met aanhanger, naar de Franse Alpen. 36 jongeren van de studentenvereniging USRA gaan daar op de fiets de Alpe d’Huez beklimmen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker. Eén van hen is dorpsgenoot Janny Brouwer.

1300 kilometer in de benen
De dag na aankomst heeft Janny haar eerst Franse kilometers gefietst. Daarna is het vooral rust nemen en bij activiteiten aanwezig zijn. “Wy hawwe in aardich fol programma”, geeft Janny aan. Gelukkig was er nog een gaatje en kon de redactie haar spreken. “It is hjir in supersfear. It is hast net yn wurden te beskriuwen. It is as of wy mekoar al hiel lang kinne, elts hat in ferhaal en dat ferbynt.”

We spraken over de saamhorigheid en de voorbereidingen die Janny getroffen heeft. Op haar nieuwe fiets heeft ze 1300 kilometer gereden. “Ik hie 2000 ha wollen, mar it allinich fytse is sa saai", erkent Janny. Trainen ging dan ook het makkelijkst in Dronten (waar Janny studeert) omdat daar meerdere trainingsgenoten waren. De laatste paar weken werd dat iets minder omdat de knieën begonnen te protesteren. “Ik hie dêr juster ûnder it fytsen gelokkich gjin lêst fan.”

Opgeven is geen optie
De fysieke training gaat nu over in de geestelijke voorbereiding. Zo was er gistermorgen een speciale motivatiebijeenkomst van de organisatie Big Challenge. Met muziek en persoonlijke speeches tegen een decor van besneeuwde bergtoppen. Ook Janny nam het woord. Ze vertelde over haar 20-jarigebroer Gerben die in 2020 overleed na een zeldzame vorm van kanker. “Opgeven is geen optie want opgeven stond niet in Gerben zijn woordenboek”, was haar slotzin. Met hem in gedachten zal ze morgen de berg bestijgen.

Fietsen en knijpen
Het weer lijkt iets ongunstig, maar Janny hoopt vooral dat het niet te warm zal zijn. “De earste twa kear klimme sit d’r wol yn, dan ha ik noch 'verse benen', mar it dalen fyn ik spannender.” Ondanks dat Janny knijptrainingen heeft gedaan, voelde ze haar handen maandag wel bij het continue remmen tijdens de afdaling. “Omdat wy yn de nacht begjinne en it dan kâld is, moatte wy de hannen goed waarm hâlde, oars krije wy kramp fan it knipen.” Janny hoopt dat ze morgen de berg vier keer kan beklimmen. De laatste klim -de saamhorigheidsklim genoemd- doen ze als USRA met elkaar. Zodat ze de top gezamenlijk bereiken.

Een quote van Janny haar broer Gerben is: ‘De wereld is een mooie plek en het waard om voor te vechten’. De 36 studenten van USRA zullen dat samen met alle anderen morgen bewijzen!

Tekst: Monica Jorna
 


Janny heeft al € 7,269,- opgehaald. Met de sponsorloop van basisschool It Harspit zit ze dan al op meer dan € 10.000. De teller van Big Challenge (waar Janny haar studentenvereniging USRA onderdeel van uitmaakt) staat nu op € 1.223.025,-.

Doneren kan nog steeds via: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/jannybrouwer17775


advertentie