2023-06-06 20:59:26
dinsdag 6 juni 2023

Carbon Casco van 17 meter opgeleverd door Paul Dijkstra Composites

Een groot casco gemaakt uit carbon is afgelopen zaterdag bij Paul Dijkstra Composites (PDC) aan de Leyesleatswei uit de hal gekraand. Het schip is 17 meter lang, 5 meter breed en ruim 6 meter hoog en paste maar net door de deur. Een spannende dag dus voor het team van PDC.

Omdat deze afmeting niet over de weg vervoerd kan worden, is het casco naar de gemeentelijke loswal van het bedrijventerrein Brêgefinne verplaatst. Maandag was hier een BBQ om de afronding van dit geweldige project te vieren. Dit feestje was een bedankje van de eigenaar van het schip. Dinsdagochtend vroeg is het schip op een ponton gezet en is nu onderweg van Uitwellingerga naar de afbouwer in Enkhuizen.

Het project is een jaar geleden gestart met het maken van de tekeningen van de mallen. Deze mallen worden vervolgens als een bouwpakket gefreesd en hierna opgebouwd. Omdat het schip te groot was voor de oven van PDC, is er een mal gemaakt die ook als oven kan functioneren. Daarnaast is er een speciaal frame gebouwd met loopplanken binnen in de mal, omdat de romp te hoog was om overal te kunnen lamineren.

Nadat romp, dek en flybridge los van elkaar gemaakt zijn, zijn deze en alle onderdelen samenvoegend. Daarnaast zijn er losse onderdelen gemaakt als luiken en banken voor op de flybridge. Het casco weegt in totaal nog geen 5000 kilogram en zal worden voortgestuwd door 2 IPS motoren. Het project wordt afgemaakt in Enkhuizen en zal nog ongeveer een jaar tot anderhalf jaar kosten voor de officiële tewaterlating.

Foto's: Paul Dijkstra Composites

 

How to build a 17m yacht out of carbon | Episode 2 - The carbon process

Paul Dijkstra Composites builds composite casco boats and parts. For this 17meter carbon yacht Paul will explain the building process and what's special about the hull. This vessel is also one of the largest carbon motorboats built in the Netherlands. Episode two explains the carbon building process

advertentie