2023-07-14 14:10:03
vrijdag 14 juli 2023

Dorpsvisie Top & Twel: ‘Wat is ons DNA?’

Donderdagavond was in It Harspit de tweede openbare informatiebijeenkomst over de totstandkoming van de nieuwe Dorpsvisie van Top & Twel. Waar de gemoederen de vorige keer iets opliepen, sloot de avond deze keer goed aan bij de verwachtingen van de ruim 50 aanwezigen.

Enquête 319 keer ingevuld
Koos Oosterhaven van de ECTT (Energie Coöperatie Top & Twel) deed de aftrap en presenteerde een eerste indruk van de uitkomst van de gehouden enquête. 319 keer werd deze ingevuld wat zo’n 49% van de huishoudens in het dorp representeert. De uitwerking van de enquête staat sinds gisteren online op Topentwelonline.nl. Hoewel Annet Schukken namens de werkgroep duidelijk aangeeft dat de uitslagen nog niet geanalyseerd zijn en duiding van de uitkomsten nog te vroeg is, gaf de presentatie al wel een beeld van hoe de inwoners tegen het dorp aankijken. Wat zij vinden dat het DNA is en wat belangrijk is voor de toekomst.

Van woonvoorziening tot groen
Zo is het onderwerp ‘voldoende woonvoorzieningen voor zowel starters als senioren’ veelbesproken. Werd er over het algemeen positief tegen bedrijvigheid aangekeken en draagt het groene karakter en het water zeker bij aan het woongenot. De inwoners genieten daarnaast vooral van hun eigen tuin. Als lelijkste plekken van Top & Twel worden het zonnepark, de gaswinning en de White House genoemd. Voor deze laatste geldt dat de verwaarlozing van het pand voor veel mensen een doorn in het oog is. Daarom stond dit gebouw ook op de routeplanning tijdens een fietstocht die door het voltallige College van B&W van de gemeente Súdwest Fryslân onlangs gehouden werd.

Op de fiets van brug tot gaswinning
In gezelschap van bestuursleden van Dorpsbelang, It Harspit, OVTT (Ondernemersvereniging Top & Twel) en de ECTT fietsten burgemeester en wethouders langs alle plekken in Oppenhuizen en Uitwellingerga die veelbesproken zijn. Want hoe klein onze dorpen ook zijn, er speelt veel. Van gaswinning, tunnelproblemen tot brugperikelen. Volgens de burgemeester zijn de problemen rondom de A7 ook een kans, want er is het afgelopen jaar veel aandacht voor Top & Twel geweest.

Een goed DNA
Aan de werkgroep van de Dorpsvisie is het nu om de enquête op een gedegen wijze te interpreteren. Er zullen daarnaast interviews gehouden worden met meerdere doelgroepen en tijdens de bijeenkomst gisteravond werd in groepjes nagedacht over de vragen ‘Wat vindt u belangrijk?’ en ‘Wat wilt u ons meegeven?’ Aan het eind van het jaar wordt op basis van alle input het concept van de dorpsvisie en het actieplan op een openbare informatieavond gepresenteerd. Wilt u in dit proces meedenken dan kunt u zich melden bij het Dorpsbelang. En dat het met het DNA van Top en Twel wel goed zit, werd gisteren wel duidelijk. De inwoners waarderen hun dorp met een 8,2!


advertentie