2023-09-22 16:00:34
vrijdag 22 september 2023

Zorgen om voortbestaan van zwemlocatie De Gravinnepoel

Beste inwoners van Top en Twel,

Wij maken ons zorgen over De Gravinnepoel. 

Sinds een paar jaar hebben wij met z’n vieren de taken van het vorige bestuur overgenomen. Wij hebben daarna geprobeerd De Gravinnepoel weer aantrekkelijk in te richten en hebben daar de afgelopen drie jaar veel tijd ingestoken. 

Vroeger…  
Was heus niet alles beter, maar was De Gravinnepoel wel een begrip. Gezinnen gingen hier naartoe en vriendengroepen spraken hier af. Er kwam een ijscokar en er werd patat gehaald. Tijden veranderen, maar De Gravinnepoel blijft natuurlijk een prachtige plek voor beide dorpen. Als inwoners of gasten aankomen bij de poel wordt er vaak enthousiast gereageerd en is het een heerlijke plek om te ontspannen en/of te recreëren.  

Bijna geen bezoekers meer 
De constatering is echter dat er bijna geen gebruik wordt gemaakt van De Gravinnepoel. Dit was de constatering van het oude bestuur en na de update van het terrein is dit op de eerste zomer na eigenlijk niet veranderd. Wij beseffen ons ook dat er twijfels zijn over het water, een aantal houdt namelijk bultjes met jeuk over aan een bezoek. Hierover zijn we met de gemeente Súdwest-Fryslân in gesprek geweest. Het is echter erg lastig hier, buiten een waarschuwingsbord om, iets aan te doen. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de vogels die gebruik maken van de poel. Ook het weer werkt deze zomer niet mee al hebben we in het voorjaar als ook later in de zomervakantie wel prachtige weken gehad. 

Tijd wordt niet beloond 
Als vrijwilligers steken wij hier tijd in, maar merken dat we twijfelen of De Gravinnepoel nog wel in een behoefte voorziet voor beide dorpen. Onze tijd wordt niet beloond met aanwezige recreanten/ bezoekers. Vier jaar geleden hebben we een poging gewaagd er nieuw leven in te blazen. Het terrein is opnieuw ingericht met nieuwe toestellen en ook zijn alle bosjes weggehaald. Echter is het (nog) niet gelukt dat er meer mensen gebruik van De Gravinnepoel maken. Wij vinden het nog steeds een prachtige voorziening voor de dorpen we trots op moeten zijn. 

Conclusie – en oproep 
Na vier jaar willen we het stokje graag overdragen aan een nieuw bestuur die misschien weer frisse ideeën heeft en nieuwe energie kan steken in dit mooie plekje. Wij zoeken een penningmeester, een voorzitter en bij voorkeur twee algemene bestuursleden. Extra handjes vrijwilligers zijn altijd handig om het terrein samen met de gemeente Súdwest-Fryslân netjes te houden. Als er zich een nieuw groepje zich aanmeldt zullen wij alles zorgvuldig overdragen. Mocht dit niet lukken dan gaan we in gesprek met Dorpsbelang om te kijken hoe het verder moet. 

Met vriendelijke groet, 
Ingeborg Muizer, Goosen Riphagen, Remko Muizer en Melis van der Meer 


Geplaatst door: De Gravinnepoel

advertentie