2023-11-12 11:55:04
zondag 12 november 2023

Bouwkundige opnames omgeving gasveld Oppenhuizen

Vermilion Energy voert vanaf november 2023 bouwkundige opnames uit in de omgeving van het Oppenhuizen gasveld. Dit najaar is gestart met de aanleg van een pijpleiding tussen Toppenhuzen en Boazum voor het opstarten van de gaswinning uit het Oppenhuizen-veld.

Voordat de gaswinning start, worden in opdracht van Vermilion bouwkundige opnames uitgevoerd aan een representatieve selectie van woningen en gebouwen. Bewoners die binnen deze representatieve selectie vallen, hebben een brief ontvangen en kunnen vrijwillig meedoen.

Methode bouwkundige opnames
De bouwkundige opname wordt uitgevoerd door Thorbecke een gespecialiseerd ingenieursbureau. Specialisten brengen in beeld welke gebouwen er in het onderzoeksgebied rondom het gasveld staan. De bebouwing wordt, op basis van bouwjaar en het gebruikstype, ingedeeld in groepen en daaruit wordt een representatieve selectie gemaakt. In deze selectie wordt ook rekening gehouden met de afstand tot het gasveld en bijzonderheden in de ondergrond. Thorbecke selecteert vooral de meer kwetsbare gebouwen. Dit zijn voornamelijk oude boerderijen en woningen gebouwd vóór 1940 vanwege de toenmalige bouw- en funderingstechnieken.

Resultaten
De verwerking van de resultaten duurt enkele weken nadat de laatste opname (begin volgend jaar) is uitgevoerd. Wanneer de resultaten bekend zijn, ontvangen bewoners een brief van Vermilion met daarin een inlogcode voor een beveiligde website. Ook worden de rapporten bij een notaris in bewaring gegeven.

Kijk voor meer informatie en een vraag en antwoord op de website van Vermilion Energy.

Bron: Vermilion Energy


advertentie