2023-11-27 19:04:41
maandag 27 november 2023

‘De toekomst van het varen ligt in Oppenhuizen’

Het was een bijzonder moment voor scheepsontwerper Hans Kuiper uit Oppenhuizen afgelopen zaterdag. Zeven jaar lang bouwde hij aan zijn droom, de Autark-Zero, een schip dat geheel zelfvoorzienend is. Dit weekend vond onder grote belangstelling de doop en de presentatie van het vaartuig plaats. Het schip lag daarvoor speciaal aangemeerd voor de woonboerderij van de familie Kuiper aan het Ges 

De Autark-Zero is een futuristisch ogende catamaran. Onder de naam Green Marine Concepts heeft Hans Kuiper samen met partners het zeiljacht Autark-Zero ontwikkeld. Een geheel zelfvoorzienend en emissievrij motorzeiljacht met een lengte van 12 meter. Het schip is voorzien van elektrische voortstuwing en een vleugelzeil.

De catamaran bestuurt zichzelf en hoeft niet bevoorraad te worden. Aan boord kunnen gewassen worden gekweekt en regenwater wordt omgezet in drinkwater. Het flexibele vleugelzeil is voorzien van zonnepanelen en dient ook als dak van het schip. Volgens Kuiper is de Autark-Zero uniek in de wereld en wordt dit hét nieuwe varen voor de toekomst.


advertentie