2023-11-29 21:21:57
donderdag 30 november 2023

Arbiters Top en Twel kunnen met gerust gevoel competitie in

De volleybaldames van Top en Twel van de eerste drie teams waren dinsdagavond volledig aanwezig om hun kennis van de spelregels in de theorie en in de praktijk op te frissen. In It Harspit werden zij bijna twee uren onderworpen aan een veelal praktische sessie die gegeven werd door volleybalscheidsrechter Koos Nederhoed die onlangs ook de cursussen bij Swette Switters, Stanfries gegeven had.

Ervaring
De scheidsrechters van Top en Twel hebben allen al enige fluitervaring opgedaan in de derde en vierde klasse maar moeten nu op tweede en eerste klasse niveau acteren. Dat wordt mede ingegeven door het feit dat het vlaggenschip van Top en Twel dit jaar gepromoveerd is naar die eerste klasse en dames 2 van de blauwhemden een stabiele middenmoter in de tweede klasse zijn geworden.

Naast de selecties van dames 1 en 2 sloot ook het derde team aan zodat het geheel rond de twintig arbiters uitkwam. “Een mooi aantal en echt top voor deze club dat zoveel mensen kunnen fluiten voor de vereniging", constateerde Koos Nederhoed.

Tijdens de sessie werd er aandacht besteed aan de tekens, het juist toepassen van de spelregels en werden er al in een vroeg stadium aandacht gevraagd voor wedstrijdsituaties. Opvallend was dat een aantal scheidsrechters al tegen vervelende situaties waren aangelopen waarbij het onsportieve en soms onbehoorlijke gedrag van spelers ter sprake kwam. De kersverse arbiters waren wel benieuwd hoe je daarop kunt reageren. “Ik vond dat best wel vervelend en wist niet precies hoe ik daarbij moest handelen. Het overkomt je, je verwacht het gewoon niet op dit niveau."

In maart of april zal er een tweede sessie plaatsvinden
De cursisten kregen ook een opdracht mee. “Vraag iemand om jou te steunen als je fluit. Een soort tweede scheidsrechter of iemand die even bij de paal staat. Dat geeft vertrouwen. Evalueer na de wedstrijd wat er vooral goed ging en probeer aan de mindere kanten te werken, maar dan wel slechts een aandachtspunt per keer. Dat kunnen we dan in de tweede cursusavond bespreken", aldus de IJlster cursusleider.

Bron: GrootSneek


advertentie