2021-04-13 16:18:39
dinsdag 13 april 2021

Dorpsgenoot Marco van der Werf getuige van unieke vulkaanuitbarsting

Deze spectaculaire foto's kregen wij toegestuurd van Marco van der Werf (Lytse Sudein). Marco is kapitein van het Friese tallship De Wylde Swan en vaart momenteel met 30 middelbare scholieren in de Caribbean. De scholieren volgen op het schip een varend schoolprogramma.

Het gezelschap is momenteel getuige van de vulkaanuitbarsting op het eiland Saint Vincent. Het tallship van Marco bevindt zich zo'n 30 mijl van de kust. "Een uitzonderlijke situatie", vertelt Marco. "Er is nog steeds veel as in de lucht, waardoor we minder ver kunnen kijken. We zien wolken van as, en als het regent komt het allemaal naar beneden". Een zwarte waas, noemt de kapitein het. Ook op het dek van het schip lag een dikke laag as.

Door de vulkaanuitbarsting van La Soufrière worden inwoners van het eiland Saint Vincent geëvacueerd uit het grijze aslandschap. Ook de Wylde Swan kan nu niet aanmeren in Saint Vincent en moet een andere route varen dan gepland. De laatste keer dat de vulkaan barstte was in de jaren 70 en daarvoor zelfs 100 jaar terug.

Gisteren deed Marco zijn verhaal bij Omrop Fryslân radio. Klik op de link voor het verslag. https://www.omropfryslan.nl/nijs/1049732-bemanning-wylde-swan-kin-swavel-fulkaanutbarsting-saint-vincent-ruke


advertentie