2024-05-27 20:20:59
maandag 27 mei 2024

Elke foto is een zelfportret

Afgelopen zondag vond in Heeg de boekpresentatie plaats van ‘Vrouwen van ‘63’. 130 pagina’s gevuld met portretten en verhalen van 63 vrouwen die in 1963 geboren zijn.

Verjaardagscadeau

De maker van het boek, fotografe Jolanda Siemonsma, vierde vorig jaar haar 60ste verjaardag. Dat vond ze op zijn zachts gezegd ‘best een dingetje’. Toen ze zich afvroeg hoe anderen dat ervoeren, besefte Jolanda dat ze weinig leeftijdsgenoten kende. Dat in combinatie met haar hang naar het vastleggen van verhalen in beeld, was de start van dit project.

Boek vol plaatjes en praatjes

In het afgelopen jaar zijn er vele kopjes koffie en thee gedronken, ervaringen gedeeld, met zo nu en dan een traan en vooral een lach. Zodat Jolanda wist wie ze voor de camera had en ieder persoon treffend wist te portretteren. Elke foto als het ware een zelfportret want zij stopte er haar ziel en zaligheid in. Dit leidde onverwacht tot een boek. Met uitzicht over het Hegemer Meer werd -onder toeziend oog van vele vrouwen- het eerste exemplaar uitgereikt aan de 89-jarige moeder van Jolanda.

Drie (oud-)Toppenhústers in het boek

Daarbij aanwezig was de in 1963 in Oppenhuizen geboren Geartsje Hoekstra. Die samen met twee andere dames in het zonnetje werd gezet. Zij hadden geassisteerd bij de eindcorrectie van de verhalen. Twee andere oud-dorpsgenoten Eva Schriemer en Rieteke Postmus-de Jong staan ook in het boek.  

 

Foto's: Niels de Vries


advertentie