Top en Twelster Skûtsje

Top en Twelster Skûtsje

Het Top en Twelster skûtsje de Twee gebroeders is in 1907 gebouwd in Gaastmeer op de werf Wildschut en het dienst heeft gedaan als zeilend vrachtschip.

Nadat de crisis in de zeilvrachtvaart is het skûtsje omgebouwd tot een woonschip. Per toeval kwam het skûtsje bij Wolter Overwijk terecht met de vraag of deze aan zijn bedrijfskade mocht liggen voor verkoop. Nog voor dat de toenmalige eigenaar goed en wel de touwen vast had geknoopt, had Wolter het schip al gekocht. Samen met zijn zoon Durk heeft hij het skûtsje vervolgens weer in originele staat gebracht en wedstrijdklaar gemaakt. Na goedkeuring van de IFKS heeft het skûtsje in het jaar 2000 zijn intrede gedaan in de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen. Sindsdien maakt het permanent deel uit van de wedstrijdvloot. Vanaf de eerste deelname aan de IFKS tot aan 2006 stond Durk als schipper aan het roer. Hierna heeft zijn broer Jan het roer overgenomen. Jan is nog steeds schipper van de Twee Gebroeders. Samen met een zeer enthousiaste ploeg bemanningsleden gaan zij elk jaar weer vol de strijd aan met de concurrentie. Het doel is een zo hoog mogelijke notering te behalen in het eindklassement.

Zoals in elke sport staat ook de ontwikkeling binnen de skûtsje wereld niet stil. Hoewel de skûtsjes zoveel als mogelijk in originele staat moeten worden gehouden, is er veel winst te behalen in het investeren in nieuw materiaal. Wanneer de zeilen te oud worden verliezen zij hun vorm waardoor er teveel energie verloren gaat. De mast en zwaarden worden slapper en het beslag slijt. Dit zijn enkele voorbeelden van de vele onderdelen op een skûtsje die stuk voor stuk invloed hebben op de prestaties. Hiernaast hebben wij elk jaar te maken met de vaste kosten, denk hierbij aan vernieuwing onderdelen, kraankosten enz..

Hoofd sponsor 2019/2020:

De stichting:

Om de kosten te dekken zijn wij afhankelijk van "Freonen fan de TT" (sponsor), donateurs en giften. De donaties en sponseringen komen geheel ten goede aan het skûtsje en zullen altijd alleen worden gebruikt als investering in het schip. De schipper en bemanning zeilt de IFKS hobbymatig en zij betalen alle bijkomende kosten uit eigen portemonnee. De stichting heeft als taak dit te waarborgen. Hiernaast zet de stichting zich in voor promotiedoeleinden, donateur- en sponsor werving en het organiseren van evenementen ten bate van het skûtsje. Tot slot is het de stichting die beslist welke investeringen worden gedaan, uiteraard in goede samenspraak met de schipper. Het stichtingsbestuur bestaat uit zowel bemanning als niet– bemanningsleden.

De graffelgroet

Jaarlijks brengt de stichting Top & Twelster skûtsje het blad de Gaffelgroet uit. Deze wordt huis aan huis bezorgd in de tweelingdorpen, naar al onze sponsoren en online gezet op de website.

In dit blad zijn de uitslagen te vinden van de diverse wedstrijden die wij zeilen maar ook de agenda, het onderhoud, en een verslag van de voorzitter van het afgelopen zeilseizoen.

Donateurs

Je kan al donateur worden vanaf € 5,- per jaar.

Het bedrag wat je sponsort is zelf te bepalen. Omdat we blij zijn met iedere donateur bieden wij je de mogelijkheid om een keer mee te komen zeilen tijdens een training (tussen mei-augustus op woensdagavond).

Ben je helemaal enthousiast geworden over het Top en Twelster skûtsje en wil je graag donateur van het skûtsje worden?

Donateur worden? Klik hier.

 

Freonen fan de TT

Voorheen club van 100. Vanaf € 100,- per jaar ben je al lid van deze enthousiaste vriendenclub. Je kan als persoon en als bedrijf “Freon” zijn van deze club!

 • Je bedrijf wordt met naam of logo op onze sponsorpagina vermeld als Freon fan de TT
   
 • Je bedrijf staat met een link naar je eigen website op de sponsorpagina
   
 • Je (bedrijfs-)naam op de sponsorfok welke na elke wedstrijd wordt gehesen
   
 • Een uitnodiging voor de wedstrijddag op Heeg tijdens de IFKS op het volgschip
   
 • Een uitnodiging voor de jaarlijkse feestavond van het Skûtsje TT
   
 • Het jaarblad de Gaffelgroet en de Skûtsjekrant

Ook "Freon fan de TT" worden?  Klik hier!

Klik hier voor een overzicht van al onze sponsors.