2022-03-03 20:07:40
donderdag 3 maart 2022

'Friese Anne Frank in Oppenhuizen'

Wat betekent vrijheid? Dat weet je eigenlijk pas als je ónvrijheid hebt gekend. Om dat duidelijk te maken brengt Toanielferiening Fordivedaesje Top en Twel eind april en begin mei het bijzondere stuk "It Deiboek fan Anne Frank" op de planken in Oppenhuizen. Nog nooit eerder is een Friese vertaling van het originele Broadway-stuk "The Diary of Anne Frank" ergens binnen op het toneel voor het voetlicht gebracht. Een belangrijke première want in de eigen memmetaal  komt dit wereldberoemde stuk nog meer tot leven.

Een grote ploeg spelers en productiemedewerkers zet alles op alles om van “It Deiboek fan Anne Frank" een memorabele uitvoering te maken. Het stuk vertelt een indringend verhaal over wat oorlog met mensen doet. Bovendien een verhaal dat juist in deze tijd, waarin vreemdelingenhaat en racisme de kop weer opsteken, van belang is om te vertellen. Ook en vooral voor jongeren, die zich mede dankzij de vlotte bewerking van dit stuk gemakkelijk zullen herkennen in de opstandige Anne en haar vroeg-volwassen kijk op het leven.

Zoals alle pubers ergert Anne zich vaak aan haar ouders, haar zus en de andere volwassenen die in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam twee jaar lang ondergedoken zitten. Met humor en een scherp oog voor detail schrijft ze over het leven van alledag, de angst om ontdekt te worden, de oplopende onderlinge spanningen, haar eigen grote toekomstdromen en haar prille verliefdheid op mede-onderduiker Peter. Het dagboek eindigt abrupt op 4 augustus 1944 als de onderduikers worden verraden en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz.

Anne's roodgeruite dagboek wordt in 1947 in boekvorm uitgegeven als "Het Achterhuis". De toneelbewerking "The Diary of Anne Frank" verschijnt in 1955 voor het eerst op Broadway. Het stuk is een doorslaand succes en wint zelfs de prestigieuze Pulitzer-prijs. Een jaar later is in Amsterdam de Nederlandse première, bijgewoond door toenmalig koningin Juliana. En nu, 77 jaar na de bevrijding (en na 2 jaar uitstel vanwege de Corona-pandemie), beleeft het toneelstuk een heuse Friese première in Oppenhuizen.

Regisseur is theatermaker Rense Rotsma. Hij reisde persoonlijk af naar New York om bij de rechthebbende stichting toestemming te krijgen voor de vertaling en uitvoering. Daarvoor moest hij bewijzen dat Fries een taal is en geen dialect. De Friese versie van het stuk introduceerde hij in 2015 eerst als openluchtspel dat met twee Gouden Gurbes werd bekroond. En nu dus in Oppenhuizen zoals het oorspronkelijk bedoeld is: als toneelstuk in een theaterzaal.

De rol van Anne Frank wordt vertolkt door de 20-jarige Dieuwke Atsma, een acteertalent om in de gaten te houden. Toanielferiening Fordivedaesje Top en Twel maakte eerder al naam met hun uitstekende vertolking van serieuze stukken als “Ien Fleach oer it Koekoeksnêst”, “Sneinsbern”, “De Ytkeamer” en het grote openluchtspel “De Striid” waarin de legende over het ontstaan van Top en Twel werd uitgebeeld.

“It Deiboek fan Anne Frank” wordt opgevoerd in MFC "It Harspit" (P.Walmastrjitte 8A, 8625 HE Oppenhuizen) op 22, 23 en 30 april en 1 en 4 mei.

E-tickets kosten 10 euro excl. servicekosten en zijn te bestellen via een link op de website van de vereniging:  fordivedaesjetopentwel.nl.