2022-07-06 21:29:54
donderdag 17 februari 2022

OVTT: Nautisch Breed/De Jong

Deze week mochten we een kijkje nemen bij Nautisch Breed/ De Jong beheer op de Leyesleatswei in Uitwellingerga. In de zomer hebben de loodsen een opknapbeurt gehad en het geheel ziet er prachtig uit als je aankomt rijden. Binnen treffen we Peter de Jong, hij vertelt enthousiast over de projecten waar ze nu mee bezig zijn.

Nautisch Breed bouwt de Duet Line en verhuurt deze in de zomer. Zo zijn momenteel de Aalscholver (gebouwd in 2018 en de Waterraaf gebouwd in 2020), in de loods. De schepen worden weer helemaal opnieuw geschuurd, geverfd en klaar gemaakt voor het seizoen. Het verhuren van de schepen doen ze niet zelf, dat doet Yachtcharter Leeuwarden. Nautisch breed houdt vooral bezig met het opknappen en restaureren van de schepen. Naast de schepen uit de verhuur worden er ook boten voor derden opgeknapt.

Een andere passie van Peter is nieuwbouwen van boten. Vanaf het casco wordt het schip opgebouwd en zo laat hij ons de nieuwe Duet sloep zien. Wat een transformatie, van een casco helemaal naar volwaardige sloep. Het streven is dat deze sloep met het mooie weer te water kan gaan.

Peter is ook schipper, tot 2018 was hij schipper van de Zeemeeuw, deze is inmiddels verkocht. Toch verleent hij af en toe in de zomer zeker nog kapiteins diensten. Soms met kleine jachten vanuit het buitenland terug naar hier of juist op de passagiersvaart nog heen en weer de rivieren op. Voor ons is het wel duidelijk, het water blijft altijd trekken!


advertentie