2022-07-06 21:55:09
vrijdag 13 mei 2022

OVTT: Monica Jorna van Ceremonica

Deze keer zijn we bij Monica Jorna van Ceremonica.
Met een lach en een traan
 
“Wat heftig”
“Al dat verdriet om je heen”
“Dat zou ik echt niet kunnen”
“Ik moet altijd huilen”


Een crematorium of begraafplaats wordt door de meeste mensen het liefst gemeden. Monica Jorna van Ceremonica is daar echter al 8 jaar lang wekelijks te vinden. Als ceremonieel spreker voltrekt ze huwelijken, treedt op als host bij webinars, maar is met name spreker bij uitvaarten. Veelal grote momenten in het leven met heel verschillende emoties. Maar ze hebben ook wat gemeen. Ze verdienen het juiste woord op het juiste moment.
 
“Woorden creëren sfeer, brengen gevoel van verbinding en er ontstaan dierbare herinneringen. Bij overlijden is niets zo belangrijk als goed afscheid nemen en je kan het immers maar één keer doen. En of het nu om de bekende Friese weerman gaat, een kleine baby, oude oma of jonge vent die het leven niet meer zag zitten, in ieder leven zit een verhaal dat de moeite waard is om verteld te worden. En de juiste woorden tijdens een afscheid zijn zo belangrijk. Het doet recht aan de overledene en aan het gevoel van de nabestaanden.”
 
“Meestal zorg ik voor de rode draad tijdens de dienst, waarbij de naasten het dikwijls inkleuren met hun eigen persoonlijke toedracht. Tijdens het voorgesprek beginnen we al met herinneringen ophalen en wordt er vaak meer gelachen dan gehuild. Mijn beroep is dus helemaal niet triest of zwaar, wel heel erg dankbaar. Wanneer de mensen de aula of kerk verlaten en zeggen ‘dit was precies zoals ze het had gewild’ of ‘dit wie him krekt’, dan is het goed. En herinneren gaat nu eenmaal gepaard met een lach en een traan. En spreken bij uitvaarten is spreken over het leven!”

http://www.ceremonica.nl/


advertentie