2024-06-16 20:11:17
maandag 17 juni 2024

ECTT gaat verder met ‘Betaalbaar van het Gas af’

Op de Algemene Ledenvergadering van de EnergieCooperatie Top&Twel van 12 juni jl. hebben de leden ingestemd met het plan om samen met Henk Zegwaard een traject in te gaan met als titel: "Betaalbaar van het Gas af". Henk Zegwaard, uit Sneek, heeft een laagdrempelige, zeer betaalbare aanpak ontwikkeld om samen met bewoners te bepalen hoe een woning (electrisch) kan worden verwarmd via een warmtepomp.

Op deze manier kan een woning al snel all-electric worden volgens dhr Zegwaard. De aanpak is gebaseerd op een stappenplan om samen met de bewoner(s) te bepalen wat er moet gebeuren om betaalbaar van het gas af te kunnen. In deze aanpak kunnen bewoners ook zelf aan de slag in de voorbereiding voordat een warmtepomp door een erkende installateur wordt aangesloten. Alle adviezen over welke warmtepomp, welke materialen (het "boodschappenbriefje") zullen samen met Henk worden opgesteld. Ook huizen met een energielabel van A, B en soms zelfs C kunnen  prima geschikt zijn om via een (lucht-water)warmtepomp te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. 

Wat kost het traject? Vooralsnog zijn de tips en adviezen van Henk Zegwaard gratis: een kop koffie (met suiker) bij het intakegesprek is alles wat hij vraagt.

Laagdrempelig 
Dat doet Henk omdat hij zeer gemotiveerd is om de energietransitie vanuit de Mienskip te gaan ondersteunen. Dat wil zeggen laagdrempeling, geen commercieel belang, effectief en snel. De kosten (van de installatie) van de warmtepomp en materialen zijn voor uw rekening en houd daarbij rekening met een forse subsidie (tot wel 50%) die de aanschaf snel terugverdiend. En, wellicht nog belangrijker, een goede investering is in de terugdringing van het gebruik van fossiele energiebronnen.  

En dat vinden we als ECTT een prima aanpak en doel. Er zijn inmiddels een paar pilot-projecten geweest die ons de motivatie hebben gegeven om dit voluit te ondersteunen. Hopelijk komen er daarna meer adviseurs à la Henk die deze aanpak verder kunnen ondersteunen.   

Meer weten? Op deze site betaalbaargasloos.nl  is de aanpak in detail beschreven en kun je de gegevens van Henk Zegwaard vinden. Een telefoontje of email naar de ECTT is uiteraard ook een mogelijkheid. Info@ectt.nl. advertentie