2024-06-23 18:59:57
zondag 23 juni 2024

Koninklijke erepenning voor 100-jarige Zeilvereniging Oppenhuizen Uitwellingerga

Tijdens de jaarlijkse zeilwedstrijden dit weekend van Zeilvereniging Oppenhuizen Uitwellingerga (Z.O.U.)  kreeg de vereniging ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan een Koninklijke erepenning uitgereikt door burgemeester Jannewietske de Vries. Dat gebeurde zondagmiddag op locatie, bij het wedstrijdwater in de prachtige omgeving van De Brekken aan de rand van het dorp.

De Z.O.U. werd op 4 augustus 1924 opgericht en heeft zich in de afgelopen eeuw ontwikkeld tot een hechte gemeenschap waarin jong en oud samenkomt rond de gedeelde passie voor zeilen. Het unieke kenmerk van deze vereniging is de eensgezindheid die tijdens de wedstrijden goed zichtbaar is. Hierdoor worden de twee dorpen Top en Twel maatschappelijk verenigd, terwijl er ook een gezonde competitie heerst tussen de deelnemers. Dit komt de verbinding binnen de gemeenschap ten goede komt.

Sterke band met watersport 
Zeilclub Z.O.U. is een levendige en actieve vereniging. Het aantal deelnemers aan de wedstrijden is hoger dan ooit tevoren, met 104 zeilende leden. Daarnaast heeft de vereniging 180 donateurs, wat neerkomt op ongeveer 15% van de 1500 inwoners van het tweelingdorp. De gemeenschap heeft een sterke band met watersport. De Z.O.U. speelt hierin een centrale rol.

Jubileumweekend
Het jubileumweekend vond plaats onder prachtige zeilomstandigheden voor de 120 deelnemers op De Brekken. Er werd dan ook volop gestreden om de hoogste Top en Twelster eer. Naast de strijd op het water was er alle ruimte voor gezelligheid en een geweldige sfeer voor jong en oud. Op zaterdagavond was de livemuziek tot in de verre omtrek te horen.

Koninklijk erepenning
De Koninklijke erepenning wordt verleend aan (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.


Geplaatst door: Z.O.U.

advertentie